Deze uitgave behelst de preadviezen ten behoeve van de voorjaarsbijeenkomst 2021 van de Vereniging voor Aansprakelijkheid- en Schadevergoedingsrecht. Het onderwerp was "De bescherming van de natuurlijke persoon via het schadevergoedingsrecht".
Leverbaar
Deze uitgave behelst de preadviezen ten behoeve van de voorjaarsbijeenkomst 2021 van de Vereniging voor Aansprakelijkheid- en Schadevergoedingsrecht. Het onderwerp was "De bescherming van de natuurlijke persoon via het schadevergoedingsrecht". De preadviseurs waren Albert Veheij (hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder het verbintenissenrecht aan de rijksuniversiteit Groningen) en Jessy Emaus (rechter in opleiding bij de Rechtbank Gelderland).
Natuurlijke personen die niet handelen in de uitoefening van een beroep of bedrijf krijgen soms geen schaddevergoeding omdat zij - anders dan een ondernemer - geen uurtarief en winstdoelstelling hebben of administratiekosten maken. Besproken wordt of het schadevergoedingsrecht hen wel voldoende beschermt. Aan de orde komen abstracte schadebegroting, uitgaven die hun doel hebben gemist en vergoeding van immateriële schade bij wanprestatie (Nederlands, Engels en EU-recht). Geconcludeerd wordt dat abstracte schadebegroting de autonomie en keuzevrijheid van zowel benadeelde bedrijven als natuurlijke personen beschermt. Het is dus niet slechts een kwestie van hanteerbaarheid of efficiëntie. Voorts is prijsreductie een goed alternatief voor het leerstuk van uitgaven die hun doel hebben gemist. Verdedigd is verder dat de rechter een overeenkomst waarmee de natuurlijk persoon een onstoffelijk voordeel beoogt te realiseren zo kan uitleggen dat partijen en daarmee (impliciet) zijn afgeweken van art. 6:106 BW. De doelstelling van het Europese recht rechtvaardigt ten slotte (mede) het aanvaarden van concrete sancties, zoals compensatie voor tijdverlies. Steeds moet worden bezien of compensatie het meest voor de hand ligt of dat bescherming via de band van de terugbetaling (prijsreductie) beter past.
De Vereniging voor Aansprakelijkheids- en Schadevergoedingsrecht (VASR) stelt zich ten doel deze rechtsgebieden in brede zin te bestuderen, mede vanuit rechtsvergelijkend perspectief. VASR beoogt de vele ontwikkelingen met elkaar in verband te brengen, de gevolgen “door te rekenen”, nog niet of onvoldoende verkende terreinen te verkennen en te bezien hoe de verschillende ontwikkelingen in wetgeving, rechtspraak en doctrine zich tot elkaar verhouden. Eén van de activiteiten van de VASR is een jaarlijkse bijeenkomst over korte en beknopte preadviezen waarin highlights en stof voor discussie worden gepresenteerd.