Boekhandel Douwes Den Haag

Hart voor samen

Burgerschapsvorming in levensbeschouwelijke onderwijspraktijken

Tamme Spoelstra & Erik Renkema

Hart voor samen

Hart voor samen

Burgerschapsvorming in levensbeschouwelijke onderwijspraktijken

Hart voor samen

 

Burgerschapsvorming? Daar is toch al zoveel over geschreven? En toch moest dit boek er komen, omdat het twee belangrijke, actuele thema's met elkaar verbindt: levensbeschouwing en burgerschap. De auteurs gaan ervan uit dat burgerschapsvorming onlosmakelijk verbonden is met de levensbeschouwing van de leerling, de leraar en de school.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 26,75


Beschrijving Hart voor samen

Burgerschapsvorming? Daar is toch al zoveel over geschreven? En toch moest dit boek er komen, omdat het twee belangrijke, actuele thema's met elkaar verbindt: levensbeschouwing en burgerschap. De auteurs gaan ervan uit dat burgerschapsvorming onlosmakelijk verbonden is met de levensbeschouwing van de leerling, de leraar en de school. En dat dit geldt voor openbare scholen en scholen voor bijzonder onderwijs, voor scholen van alle onderwijskundige visies. Het leren samenleven gaat samen met de inbreng van de identiteit van een ieder. Samenleven is een oefening die begint met de keuze van het hart om te willen leren leven met elkaar.

In 'Hart voor samen' laten verschillende praktijkvoorbeelden zien hoe scholen met levensbeschouwelijk onderwijs kleur geven aan de burgerschapsvorming van leerlingen en aan de wettelijke eisen voor burgerschapsonderwijs. De verschillende hoofdstukken beschrijven het hoe en waarom van levensbeschouwelijke onderwijspraktijken van meerdere scholen. Er zijn voorbeelden uit het basis- en voortgezet onderwijs en van verschillende denominaties (openbaar, bijzonder en een samenwerkingsschool).

Het boek is bedoeld om professionals in het basis- en voortgezet onderwijs te inspireren en om concrete voorbeelden te geven voor de invulling van de relatie tussen levensbeschouwelijk onderwijs en burgerschapsvorming. Er worden vragen en handreikingen gegeven om de verschillende voorbeelden naar de eigen schoolpraktijk te vertalen.

Over de auteurs
Dr. Erik Renkema is onderwijstheoloog en als adviseur identiteit werkzaam voor Verus, Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs. Daarnaast schrijft hij levensbeschouwelijke verhalen voor kinderen.
Dr. Tamme Spoelstra is historicus. Hij is als docentopleider wereldoriëntatie & burgerschap en docent-onderzoeker van het lectoraat Goede Onderwijspraktijken verbonden aan de Educatieve Academie van de Hogeschool Viaa te Zwolle.


ISBN
9789023260264
Pagina's
152
Verschenen
Rubriek
Onderwijs
Druk
1
Uitvoering
Paperback
Taal
Nederlands
Uitgever
Koninklijke Van Gorcum