De hedendaagse jurist krijgt in zijn werk onvermijdelijk te maken met ethische problemen. Het is noodzakelijk hier goed mee om te gaan, alleen al vanwege de kritische blik van de samenleving. De grote verscheidenheid aan beroepsgroepen in de juridische praktijk biedt vele verschillende ethische uitdagingen.
Leverbaar
De hedendaagse jurist krijgt in zijn werk onvermijdelijk te maken met ethische problemen. Het is noodzakelijk hier goed mee om te gaan, alleen al vanwege de kritische blik van de samenleving. De grote verscheidenheid aan beroepsgroepen in de juridische praktijk biedt vele verschillende ethische uitdagingen. De onpartijdigheid van de rechter, de partijdigheid van de advocaat en de magistratelijkheid van het OM roepen geheel andere vragen op. De beroepsgroepen gebruiken ook uiteenlopende instrumenten om deze vragen te hanteren: (tucht)wetgeving, beroepscodes en historisch gegroeide gewoonten.
Dit boek presenteert de belangrijkste ethische thema’s binnen al deze beroepsgroepen en bespreekt kritisch de manieren waarop juristen ethische problemen hanteren. Leidraad vormen de grote ethische theorieën: gevolgenethiek, plichtsethiek en deugdethiek. Speciale aandacht gaat uit naar digitalisering. Deze ontwikkeling, die alle juridische beroepen diepgaand raakt, brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.
Dr. Marcel Becker is universitair hoofddocent ethiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn specialisatie is toegepaste ethiek, in het bijzonder beroepsethiek. Van zijn hand verschenen eerder Bestuurlijke ethiek en Ethiek van de digitale media.