Basisboek ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking (4e editie) Aart Bogerd, Lida Nijgh, Mirjam Bogerd-van den Brink Hoe ondersteun je iemand met een verstandelijke beperking op een manier die recht doet aan wie die persoon is?
Bezorgen: Zodra beschikbaar
Basisboek ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking (4e editie)
Aart Bogerd, Lida Nijgh, Mirjam Bogerd-van den Brink
Hoe ondersteun je iemand met een verstandelijke beperking op een manier die recht doet aan wie die persoon is? En hoe sluit je aan bij diens wensen, behoeften en levensfase? Basisboek ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking geeft heldere antwoorden op deze vragen – onderbouwd, praktisch en actueel.
Inhoud
Dit basisboek biedt een breed en overzichtelijk beeld van alles wat komt kijken bij het ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking – van kind tot oudere, van licht verstandelijk beperkt tot ernstig meervoudig beperkt. Aan bod komen onder meer de maatschappelijke visie op verstandelijke beperkingen, de communicatie en omgang met cliënten en de rol van de professional binnen de organisatie.
De uitgave is opgebouwd uit twaalf thematische modules. De eerste modules behandelen de basis: algemene visies op hulpverlening, kenmerken van verstandelijke beperkingen en de praktische invulling van ondersteuning. Daarna volgt verdieping per levensfase en doelgroep. Tot slot is er aandacht voor thema’s als probleemgedrag, methodisch werken, kwaliteitszorg en professionaliteit.
Elke module bevat theorie, praktijkvoorbeelden, casussen en opdrachten, en is los van de andere modules inzetbaar.
Online studiemateriaal
Op het online platform Boom Academie vinden studenten de theorie uit dit boek, aangevuld met oefenmateriaal, video’s en begrippentrainers. Voor docenten is ondersteunend lesmateriaal beschikbaar, waaronder presentaties en toetsen. Zo sluit het boek volledig aan bij de wensen van het huidige onderwijs.
Voor wie
Dit basisboek is in de eerste plaats bedoeld voor studenten in het mbo en hbo die een opleiding volgen in zorg en welzijn, zoals Social Work of Maatschappelijke Zorg. Daarnaast is het zeer geschikt voor (beginnende) begeleiders in de praktijk, als naslagwerk of voor bij- en nascholing.
Ook ouders, verwanten, beleidsmedewerkers, gemeenteambtenaren en leden van sociale wijkteams vinden in dit boek heldere en toegankelijke informatie over begeleiding, wetgeving en actuele ontwikkelingen binnen het sociaal domein.
Verschil met vorige editie
In deze vierde, geheel herziene editie zijn de volgende vernieuwingen doorgevoerd:
• Nieuwe wet- en regelgeving in het sociaal domein en de langdurige zorg is geïntegreerd
• Meer aandacht voor samenwerking in de zorgdriehoek (cliënt, ouders, begeleiders)
• Uitgebreide aandacht voor digitale ondersteuning en kunstmatige intelligentie
• Nieuw: aparte module over zorg en begeleiding van mensen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB)