Een verhaal over oorlog, familiegeheimen en geweten
Een verhaal over oorlog, familiegeheimen en geweten
Een biografie die de familiegeschiedenis vertelt alsook het verhaal van de omstreden Elzas waar de roots liggen van The New Yorker journalist Bilger. Voor de lezers van De stamhouder van Münninghoff.
Hoe kunnen we in het reine komen met onze familiegeschiedenis?
Vaderland is een buitengewone tocht door de turbulente vorige eeuw. We volgen het pad van één familie door de wrakstukken van de geschiedenis. Het resultaat is een zeldzaam goed geschreven en invoelende familiegeschiedenis die leest als een spannende roman.
De Duitse ouders van Burkhard Bilger emigreerden na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten. Over het verleden werd weinig tot niet gesproken. Tot de dag dat zijn moeder een anekdote vertelt uit het jaar 2000, toen ze het plaatsje in de Elzas bezocht waar haar vader had lesgegeven. Voor de school ontmoette ze een oude man, aan wie ze vertelde dat haar vader, Karl Gönner, er tijdens de oorlog woonde en directeur van de school was. Had hij hem misschien gekend? De man keek haar verbijsterd aan en zei: ‘Jazeker, ik heb zijn leven gered.’
Dit is het begin van Vaderland, een biografie die Bilgers familieverhaal combineert met de geschiedenis van de omstreden Duits-Franse Elzas, waar zijn ouders vandaan kwamen. Bilger onderzoekt het naziverleden van zijn grootvader, die ook het vertrouwen had van het Franse verzet. Hij werd na de oorlog gevangengenomen maar uiteindelijk vrijgesproken.
Bilger baseert zich op interviews, archiefonderzoek in de Elzas, dagboeken en brieven van familieleden en ten slotte op onderzoek ter plaatse.
Voor de lezers van De stamhouder van Alexander Münninghoff en De haas met de amberkleurige ogen van Edmund de Waal