aan de keukentafel – gesprekken over kanker
aan de keukentafel – gesprekken over kanker
‘Je moet je geboortedatum zeggen voordat je een infuus aangehangen krijgt. Ik was weer de jongste, en telkens weer’ – patiënte Aan de Keukentafel. Hoe geeft de patiënt betekenis aan kanker, aan ziek-zijn vanwege kanker, en aan de behandeling van kanker?
Leverbaar
‘Je moet je geboortedatum zeggen voordat je een infuus aangehangen krijgt. Ik was weer de jongste, en telkens weer’ – patiënte Aan de Keukentafel.
Hoe geeft de patiënt betekenis aan kanker, aan ziek-zijn vanwege kanker, en aan de behandeling van kanker? Daarover gaat dit boek: over de verhalen van 20 mensen met kanker naar wie is geluisterd, Aan de Keukentafel. Hun verhalen zijn verschenen als column in het tijdschrift Medische Oncologie en zijn hier gebundeld. Het boek biedt een uniek overzicht van onderzoek naar het narratief van de patiënt en de rol van verschillende kunstuitingen daarbij. Kunst kijken en kunst maken bieden handvatten om het persoonlijke verhaal over betekenisgeven aan ziekte en ziek-zijn te vertellen. Dit boek levert een bijdrage aan de praktijk van
de oncoloog en andere behandelende zorgverleners in het leven van patiënten en hun naasten. Het is zowel een belangrijk naslagwerk voor artsen en zorgverleners (in opleiding) die mensen met kanker behandelen,
als een inspiratiebron voor patiënten en hun naasten. Het boek is vooral ook een pleidooi voor zorgvuldig luisteren naar het verhaal van de patiënt.
Prof. dr. Ad Kaptein (1949) is medisch psycholoog in het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn onderzoek en onderwijs gaan over omgaan met ziek-zijn door patiënten, en over hoe partners, familie en gezondheidswerkers de patiënt daarbij kunnen helpen.