Denken met gevoel
Denken met gevoel
We plaatsen ons bewustzijn op een voetstuk, zien het als de kroon op de evolutie en denken dat het ons onderscheidt van andere dieren. We denken dat het ons verstandig en rationeel maakt, dat het de baas is in ons brein.
Leverbaar
We plaatsen ons bewustzijn op een voetstuk, zien het als de kroon op de evolutie en denken dat het ons onderscheidt van andere dieren. We denken dat het ons verstandig en rationeel maakt, dat het de baas is in ons brein. Ons onbewuste daarentegen zien we als ondergeschikt, als niet meer dan het hulpje van het bewustzijn.
In deze geheel herziene versie van de bestseller uit 2007 laat Ap Dijksterhuis zien dat deze zienswijze onzinnig is, dat juist het onbewuste allesbepalend is. Dát stuurt, met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn, ons gedrag, ons denken, en onze gevoelens.
Deze nieuwe versie van Het slimme onbewuste bevat een keur aan nieuwe experimenten en is weer helemaal up-to-date. Het boek toont aan dat het juist ons onbewuste is dat ons maakt tot wie we zijn. Dat was zo bij verschijnen in 2007 en is in 2024, bijna 127.000 verkochte exemplaren later, nog steeds waar.
Ap Dijksterhuis, schrijver en professor, won een handvol wetenschappelijke prijzen en publiceerde in toptijdschriften over het onbewuste en over menselijk geluk. Hij schreef inmiddels meer dan tien boeken, waaronder de populairwetenschappelijke bestsellers Op naar geluk, Wie (niet) reist is gek en Inspiratie, en de romans Bart en Vader.