Praktijkreeks IPR
Praktijkreeks IPR
Over het boek:Elk van de vijf gebiedsdelen van het Koninkrijk der Nederlanden heeft zijn eigen stelsel van burgerlijk recht. Deze rechtsstelsels zijn onderling nauw verwant, maar de verschillen die er zijn, wortelen soms in diep doorvoelde maatschappelijke opvattingen en leiden weleens tot wezenlijk andere rechten en plichten van rechtssubjecten, bijvoorbeeld op gebieden als het juridisch vaderschap en het homohuwelijk.Elk van de gebiedsdelen heeft ook zijn eigen stelsel van interregionaal privaatrecht, dat ziet op het - intensieve - rechtsverkeer met de andere gebiedsdelen.
Niet leverbaar
Over het boek:
Elk van de vijf gebiedsdelen van het Koninkrijk der Nederlanden heeft zijn eigen stelsel van burgerlijk recht. Deze rechtsstelsels zijn onderling nauw verwant, maar de verschillen die er zijn, wortelen soms in diep doorvoelde maatschappelijke opvattingen en leiden weleens tot wezenlijk andere rechten en plichten van rechtssubjecten, bijvoorbeeld op gebieden als het juridisch vaderschap en het homohuwelijk.
Elk van de gebiedsdelen heeft ook zijn eigen stelsel van interregionaal privaatrecht, dat ziet op het - intensieve - rechtsverkeer met de andere gebiedsdelen. Er bestaat interregionaal conflictenrecht, interregionaal bevoegdheidsrecht en recht inzake de interregionale rechtskracht van rechterlijke uitspraken en authentieke akten. Interregionaal privaatrecht is voor het overgrote deel ongeschreven recht en de Hoge Raad heeft er maar weinig uitspraken over gegeven. Sommige leerstukken stammen nog uit de koloniale tijd. Het Statuut heeft fundamentele wijzigingen gebracht. Ook daarna is er veel veranderd. De staatkundige hervormingen van 10 oktober 2010 hebben nieuwe vragen doen rijzen.
Dit boek beoogt een handzaam, toegankelijk en praktijkgericht overzicht te geven van de stelsels van interregionaal privaatrecht van de gebiedsdelen van het Koninkrijk.
Deze uitgave maakt deel uit van de Praktijkreeks IPR.
Over de auteur(s):
Gerard Lewin werd in 2004 benoemd tot lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op CuraƧao. In 2010 promoveerde hij aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Hij werkte als raadsheer bij het gerechtshof Amsterdam en bekleedde als bijzonder hoogleraar de Bregstein-leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2013 werkt hij weer bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.