Problemen en aanpak
Problemen en aanpak
In de afgelopen jaren is ondermijnende (georganiseerde) criminaliteit steeds hoger op de agenda van de overheid gekomen. Ook kleine en middel grote gemeenten met een relatief groot (agrarisch) buitengebied hebben daarmee te maken.
Leverbaar
In de afgelopen jaren is ondermijnende (georganiseerde) criminaliteit steeds hoger op de agenda van de overheid gekomen. Ook kleine en middel grote gemeenten met een relatief groot (agrarisch) buitengebied hebben daarmee te maken. Deze gemeenten zijn in meerdere opzichten kwetsbaar, maar hebben tegelijkertijd minder menskracht en middelen om ondermijnende criminaliteit zelfstandig aan te pakken en er weerbaar tegen te zijn. De gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk hebben ruim twee jaar samengewerkt in het Programma ondermijning De Langstraat, in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en Tilburg University, om in dat kader handelingsperspectieven te ontwikkelen. Dit boek vormt daarvan de weerslag.
Thema’s die in het programma aan de orde kwamen zijn de weerbaarheid van kleine en middelgrote plattelandsgemeenten tegen beïnvloeding door (rechts)personen die (mogelijk) betrokken zijn bij ondermijnende (georganiseerde) criminaliteit, het vergroten van meldingsbereidheid in het buitengebied, het voorkomen van criminaliteit op vakantieparken en het zicht krijgen op ondermijningsproblematiek in de automotivebranche. Ondermijning op het platteland is echter ook een breder pleidooi om de nog achterblijvende aandacht voor de (zware) criminaliteitsproblematiek op het platteland te versterken.