verschillen tussen lager en hoger opgeleiden in werk, cultuur en politiek
verschillen tussen lager en hoger opgeleiden in werk, cultuur en politiek
Van het onderwijs wordt gezegd dat het in toenemende mate bepalend is voor allerlei kansen, gedragingen en oriëntaties. Goede vooruitzichten op de arbeidsmarkt, deelname aan de politiek, het bezoek aan podiumkunsten, het lijkt alsof dit in steeds grotere mate is voorbehouden aan de elite van hoogopgeleide Nederlanders.
Van het onderwijs wordt gezegd dat het in toenemende mate bepalend is voor allerlei kansen, gedragingen en oriëntaties. Goede vooruitzichten op de arbeidsmarkt, deelname aan de politiek, het bezoek aan podiumkunsten, het lijkt alsof dit in steeds grotere mate is voorbehouden aan de elite van hoogopgeleide Nederlanders. Maar is dat wel zo? Zien we een groeiende kloof tussen hoger en lager opgeleiden in Nederland?
In 'Een kloof van alle tijden: verschillen tussen lager en hoger opgeleiden in werk, cultuur en politiek' tonen sociologen, politicologen, economen en onderwijskundigen aan dat het onderwijs in grote mate bepalend is voor de positie op de arbeidsmarkt, politieke gedragingen en oriëntaties, en levensstijl. Maar de kloof is van "alle tijden", en op sommige vlakken zelfs kleiner dan vroeger.