Boekhandel Douwes Den Haag

Pater Victor, verzetsman

H Kanters

Pater Victor, verzetsman

Pater Victor, verzetsman

Pater Victor, verzetsman

 

Hans Kanters Pater Victor, verzetsman Pater Nic Apeldoorn was de door de Duitsers meest gezochte verzetsman in Rotterdam en Den Haag. En niet zonder reden. Onder zijn schuilnaam Victor was hij de belangrijke voorman van het katholieke verzet en sloeg een brug naar het gereformeerden, communisten en hervormden.


Nog te verschijnen

€ 24,95

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Pater Victor, verzetsman

Hans Kanters
Pater Victor, verzetsman


Pater Nic Apeldoorn was de door de Duitsers meest gezochte verzetsman in Rotterdam en Den Haag. En niet zonder reden. Onder zijn schuilnaam Victor was hij de belangrijke voorman van het katholieke verzet en sloeg een brug naar het gereformeerden, communisten en hervormden. Pater Victor was een van de belangrijkste organisatoren van de hulp aan onderduikers. De aantallen zijn indrukwekkend: 300.000 onderduikers, waarvoor maandelijks 14.000 bonkaarten nodig waren. 15.000 illegale medewerkers van de L.O. (Landelijke organisatie), 1000 koeriersters en helaas talloze slachtoffers onder de verzetshelden. Hij had een afkeer van geweld, maar redde talloze landgenoten. Zelf ontsnapte hij ternauwernood een aantal malen aan de dood.
Hans Kanters schrijft als insider zijn biografie: hij is een volle neef en hij groeide op in het Rotterdamse hoofdkwartier van Victor. Hij reconstrueerde zijn levensloop, ontdekte zijn verrassende hoofdkwartier in Den Haag en spoorde vele nazaten op van Victors medewerkers. Het boek is niet alleen een veelomvattende beschrijving van de organisatie en de dagelijkse praktijk van het verzet, maar ook een boeiend tijdsbeeld van een dramatische periode in onze geschiedenis.

Nelleke Noordervliet schreef:

Hoewel ik in Rotterdam ben geboren en getogen en katholiek onderwijs heb genoten, heeft niemand me ooit verteld over Pater Victor en het katholieke verzet. Alsof het niet bestond. Er gingen verhalen over onderduikers, maar niemand vertelde hoe de onderduik was georganiseerd. Het verkrijgen van adressen, valse persoonsbewijzen, bonkaarten, het transport, het moest allemaal geregeld en bewaakt worden en geheim blijven. Dat was het werk van Pater Victor, onvermoeibaar vanaf het begin van de Bezetting, vanuit zijn opatting van het priesterschap geweld mijdend, met gevaar voor eigen leven en het leven van zijn familie. Hans Kanters heeft het verhaal van zijn Oom Nic ('Victor') Apeldoorn uitstekend onderzocht en zeer gedetailleerd opgeschreven vanuit persoonlijke betrokkenheid. Pater Victor, verzetsman is een monument geworden voor de man die verzet vanzelfsprekend vond en die het even vanzelfsprekend vond daarover te zwijgen. Het is een groot goed voor de geschiedschrijving van de oorlog en de bezetting dat Hans Kanters dat zwijgen heeft verbroken. En hoe!





Hans Kanters (1940) werd geboren in Rotterdam en woonde met zijn ouders aan de Westzeedijk. De ouderlijke woning werd vaak gebruikt als hoofdkwartier van de organisatie van Pater Victor, zijn oom.
Kanters is de auteur van een aantal boeken, waaronder de geschiedenis van de Maastrichtse aardewerkfabriek De Sphinx.

ISBN 9789061007777
NUR 400

www.uitgeverijdonker.nl


ISBN
9789061007777
Pagina's
240
Verschijnt
NUR
400
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Ad. Donker - Rotterdam