De ramen van Joan Collette in het Nijmeegse Stadhuis
De ramen van Joan Collette in het Nijmeegse Stadhuis
De ramen van Joan Collette in het Nijmeegse Stadhuis Op 17 april 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog, werd de nieuwe raadzaal van het stadhuis in Nijmegen geopend. In deze zaal bevonden zich tien monumentale gebrandschilderde ramen, aangeboden door de Nijmeegse burgerij aan het stadsbestuur.
Leverbaar
De ramen van Joan Collette in het Nijmeegse Stadhuis
Op 17 april 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog, werd de nieuwe raadzaal van het stadhuis in Nijmegen geopend. In deze zaal bevonden zich tien monumentale gebrandschilderde ramen, aangeboden door de Nijmeegse burgerij aan het stadsbestuur.
Elk raam bestaat uit zes vensters die gebeurtenissen, tradities, thema’s, personen en monumenten uit de Nijmeegse samenleving en geschiedenis laten zien. Deze ramen zijn het belangrijkste niet-religieuze werk van de Nijmeegse kunstenaar Joan Collette. Ze vormen ook binnen Nederland een uniek artistiek en historisch kunstwerk.
Bij het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944 werden de ramen zwaar beschadigd, maar Collette heeft alle ramen weer in hun oude luister kunnen herstellen. Eind jaren zeventig werd de raadzaal gesloopt en kregen de ramen een plaats in de gangen van de nieuwbouw. Daar leiden ze nu een verborgen leven, onzichtbaar voor de bevolking die deze ramen veertig jaar eerder had aangeboden.
Deze boekuitgave bevat een reconstructie van de oorspronkelijke opzet van de ramenmet een geactualiseerde bespreking van alle zestig vensters. Het boek vormt hiermee, 82 jaar na de oplevering, de eerste voor iedereen toegankelijke en blijvende presentatie van dit bijzondere kunstwerk.