De ontwikkeling van de brood- en meelfabricage in de Haagse regio
De ontwikkeling van de brood- en meelfabricage in de Haagse regio
Wie kent ze niet de Haagse bakkers Lensvelt Nicola, Hus of Paul C. Kaiser? De geschiedenis van deze firma’s begint in de periode dat het bakkersvak nog een ambacht was. Het is de bakkerij aan huis met een winkel en de molenaar, die de bakker van meel voorzag.
Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Leverbaar
Wie kent ze niet de Haagse bakkers Lensvelt Nicola, Hus of Paul C. Kaiser? De geschiedenis van deze firma’s begint in de periode dat het bakkersvak nog een ambacht was. Het is de bakkerij aan huis met een winkel en de molenaar, die de bakker van meel voorzag.
Pas in de 19de eeuw komt in deze situatie verandering door aangepaste wetgeving en de opkomst van machines. Rond 1860 komt in Den Haag dit proces echt op gang met een aantal grote meelfabrieken en de eerste broodfabriek, de Brood- en Meelfabriek te ’s-Gravenhage.
Rond 1900 volgt een tweede generatie broodfabrieken en kent de stad een rijk scala van bekende bakkerijnamen, onder meer De Oude Vette Hen, Lensvelt Nicola, De Haagsche Broodfabriek, De Volharding, Hus en Paul C. Kaiser. In de 20ste eeuw bepalen zij gezamenlijk de markt om in de jaren 60 te fuseren tot één concern: Hus. De Haagse industriële broodproductie eindigt in de jaren 80 met de overname van Hus door Meneba. Tot slot komt ook het resterende erfgoed van deze sector in beeld.