Als eerste bijproduct van onze grote hersenen
Als eerste bijproduct van onze grote hersenen
Wij zijn de enige soort met grote hersenen, de enige soort met taal en de enige met een god. Wat is de relatie? Zijn evolutie en wetenschap verenigbaar met religie, vice versa; en denken met geloven?
Leverbaar
Wat is het dat wij de enige diersoort zijn die beschikt over grote hersenen? Wat zijn dat eigenlijk, grote hersenen? Waar komen ze vandaan? We zijn ook de enige diersoort die taal zo vergevorderd hanteert als dat we doen. We kunnen er de mooiste, duidelijkste, de meest verwarrende en de meest manipulatieve boodschappen mee overbrengen. Wat dit laatste betreft, krijgt iemand als de heer Poetin zijn verdiende fair share in dit boek. Hoe zijn we aan taal gekomen en sinds wanneer? Wat heeft taal dan met die grote hersenen te maken of hebben de grote hersenen met taal? Of wat doet AI met taal en onze hersenen?
En dan is er God! Ook daarin zijn we absoluut uniek onder de soorten. Sinds wanneer en waardoor zijn we ons bewust van een mogelijke spirituele ordenende energie? Wat doen we daar überhaupt allemaal mee? En AI, wordt dat God?
Het zijn wezensvragen die Coen Theelen voor een deel al vanaf de basisschool hebben geïntrigeerd, zegt hij, en die hij nu in zijn zesde boek uiteindelijk eens uitgebreid wil beantwoorden. Daarbij probeert hij geloven waar mogelijk te verenigen met denken en legt hij op een open en soms losse manier de Bijbel naast de wetenschap en de evolutie. Is religie te verbinden met evolutie? Theelen laat zien dat zij in ieder geval naast elkaar en aanvullend kunnen bestaan, en niet tegenover elkaar om hun gelijk hoeven te bekvechten. Bestaat God dus? ‘Ja,’ zegt hij, ‘God bestaat in zekere zin, en Hij bestaat ook niet.’