Brieven aan volgelingen
Brieven aan volgelingen
Dit boek bevat een kleine selectie van de brieven van de Duits-Protestante mysticus en dichter Gerhard Tersteegen aan zijn volgelingen. Tersteegen was een vertegenwoordiger van de piëtistische beweging, oftewel een van hun richtingen t.w.
Leverbaar
Dit boek bevat een kleine selectie van de brieven van de Duits-Protestante mysticus en dichter Gerhard Tersteegen aan zijn volgelingen. Tersteegen was een vertegenwoordiger van de piëtistische beweging, oftewel een van hun richtingen t.w. de zogenaamde “stillen in den lande”, volgens de psalmist: “Waarlijk, van vrede spreken zij niet, en tegen de stillen in den lande beramen zij bedrieglijke dingen.” (Ps.35:20)
In het boek “Grote Heiligen” door Walter Nigg, de Zwitserse predikant en kerkhistoricus (Plugsma Publishers, Amsterdam, 1958), wordt Tersteegen “een heilige van het Protestantisme” genoemd en behoort hij tot de grote heiligen zoals Franciscus van Assisi, Jeanne d’Arc, Teresa van Avila en Johannes van het Kruis.
De brieven werden geselecteerd op basis van de volgende onderwerpen, die van wezenlijk belang zijn voor iedere Christen: Overzicht van het innerlijke Christelijke leven; Het ontvankelijk aanvaarden van de genade Gods; Gebed en innerlijk werk; Gods vrede; Kinderlijkheid in Christus; De strijd tegen de zonde. Geestelijke oorlogvoering; Het Kruis en het lijden; Gods leven in ons; De kerk en het kerkleven.
Tersteegen biedt de weg van een rechtstreeks beroep op God door de Heer Jezus Christus. Hij legt uit wat de regels en stadia zijn van deze weg en hoe een Christen die kan volgen in zijn dagelijks leven, zelfs zonder iets in het uiterlijk leven te veranderen. Het belangrijkste op deze weg is een passieve, “aanvaardende” houding ten aanzien van de redding van de ziel: namelijk, de verlossing komt alleen van God, en niet van de persoon zelf, en men dient te leren om Gods werk van verlossing in zichzelf niet te hinderen. Deze wenken zijn vooral behulpzaam voor degenen die al geestelijke inzichten hebben ervaren en God bidden om die dagelijks te geven: “Geef ons heden ons dagelijks brood” (Matt. 6:11).