Het Houtvademecum is een ‘must’ voor iedereen die dit materiaal verhandelt, bewerkt, verwerkt, voorschrijft, gebruikt of het om andere redenen een warm hart toedraagt.
Leverbaar
Sinds de eerste editie, die meer dan 50 jaar geleden verscheen, is het Houtvademecum uitgegroeid tot een internationaal gewaardeerd naslagwerk voor de vele professionals die met hout werken. Zowel houtverwerkers, ontwerpers als houthandel en bosbouwers beschouwen het Houtvademecum als een onmisbaar naslagwerk.
Deze geheel nieuwe herziene en vermeerderde uitgave (2018), bevat beschrijvingen van circa 250 houtsoorten. Hoe zien ze eruit? Wat is de herkomst? Wat zijn de specifieke eigenschappen en waar kunnen ze worden toegepast? De beschrijvingen worden geïllustreerd met meerdere foto’s: van het kopse, dosse én het kwartierse vlak.
Daarnaast bevat dit werk relevante basiskennis. Zo wordt ingegaan op de structuur van hout waardoor herkenning makkelijker wordt. Ook de relatie tussen houtstructuur, houtkwaliteit en toepassing wordt belicht. Verder worden fysische en technische houteigenschappen uitgelegd en hun relevantie voor de toepassing gegeven. Ten slotte is er aandacht voor milieu en arboaspecten en wordt de rol van hout binnen actuele thema’s als de biobased en circulaire economie beschreven.
In deze 11de druk van het Houtvademecum zijn tal van nieuwe houtsoorten toegevoegd en is het beeldmateriaal uitgebreid met circa 500 foto’s. Het deel basiskennis hout is volledig herschreven, geactualiseerd en toegankelijker gemaakt voor een breed publiek.