Het voorkomen en oplossen van burn-out in de gezondheidszorg
Het voorkomen en oplossen van burn-out in de gezondheidszorg
Burn-out onder professionals vormt een steeds groter vraagstuk. Veel literatuur is gericht op het herstel na een burn-out. Wij gaan in dit boek in op een organisatie-inrichting die een burn-out voorkomt, namelijk die volgens het Goed Werk-model.
Leverbaar
Burn-out onder professionals vormt een steeds groter vraagstuk. Veel literatuur is gericht op het herstel na een burn-out. Wij gaan in dit boek in op een organisatie-inrichting die een burn-out voorkomt, namelijk die volgens het Goed Werk-model. Goed Werk leidt tot een optimale inrichting van een professionele werkpraktijk en wordt bepaald door zes kernkenmerken: betekenisvol werk, veilig werk, grip op je werk, invloed op je werk, balans in je werk (en leven) en samenwerken. Elk van deze zes kenmerken werken we uit in twee thema’s. Vervolgens bespreken we per thema twee interventies, in totaal 24 interventies (1:6:12:24), die zowel gericht zijn op individueel als organisatorisch niveau.
Ons idee bij dit boek is om de focus niet te leggen op de problemen, maar juist op het vinden van oplossingen. We zijn er goed in allerlei problemen lang te onderzoeken, terwijl zorgprofessionals heel goed weten wat er mogelijk is om hun (werk)omstandigheden aan te pakken. Door de zes kenmerken van Goed Werk te integreren, streven we naar een werkomgeving die zowel individueel als collectief welzijn bevordert.
Aart Eliens werkt sinds de jaren zeventig in de gezondheid. Hij was als verplegingswetenschapper van het eerste uur betrokken bij veel beroepsontwikkelingen door zijn werkzaamheden ‘aan het bed’, het verpleegkundig onderwijs, de kwaliteitszorg en verpleegkundige positionering.
Harry Woldendorp was dertig jaar werkzaam als consultant en interimmanager in de gezondheidszorg. Op dit moment is hij partner van InfraVitaal (intelligente seniorenhuisvesting), associé bij CC Zorgadviseurs en toezichthouder bij Zorggroep Tangenborgh en ALS Zorgregelaars.
Arjen Jeninga studeerde in de jaren 80 af op de relatie tussen motivatie, tevredenheid en ziekteverzuim. Hij heeft jarenlange ervaring als consultant in de verschillende sectoren van de gezondheidszorg. Hij is naast partner bij CC zorgadviseurs ook lid van het bestuur van de Stichting De Mond Niet Vergeten. Daarnaast is hij recent met zijn collega’s een bedrijf gestart gericht op de relatie tussen AI en educatie.