‘Het arbeidsrecht heeft onder meer tot doel werknemers, die doorgaans in relatie tot de werkgever een economisch zwakkere positie innemen, te beschermen tegen willekeur van de werkgever bij mogelijk ontslag (…)’, aldus de Hoge Raad in een uitspraak van 2020.
‘Het arbeidsrecht heeft onder meer tot doel werknemers, die doorgaans in relatie tot de werkgever een economisch zwakkere positie innemen, te beschermen tegen willekeur van de werkgever bij mogelijk ontslag (…)’, aldus de Hoge Raad in een uitspraak van 2020. Het arbeidsovereenkomstenrecht is vaak een doolhof waar je makkelijk in verdwaalt en het luistert nauw hoe je de regels toepast. Dit boek kan daarbij helpen. Dat klemt temeer nu het ontslagrecht in Nederland per 1 juli 2015 sterk is gewijzigd, waardoor de rijksdelen in de Cariben voor dat onderdeel van het recht meer dan voordien op zichzelf zijn aangewezen, en het arbeidsrecht in Aruba op belangrijke onderdelen weer afwijkt van dat in de overige Cariben. Aan de orde komen onder meer de afbakening van de arbeidsovereenkomst met andere contracten, de wijze waarop een arbeidsovereenkomst kan eindigen, de opzegverboden, gelijke behandeling van mannen en vrouwen, de cessantia, vakantie, de aansprakelijkheid van de werkgever voor bedrijfsongevallen, de verplichtingen van de werkgever bij ziekte van de werknemer, enzovoort.
Dit boek is een bewerking van ‘Het Nederlands-Antilliaanse Arbeidsovereenkomstenrecht in de praktijk’ uit 1997. De schrijver, mr. G.E.M. Polkamp is oud-lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. De bewerker, P.H. (Peter) Veling was jarenlang achtereenvolgens advocaat, kantonrechter in Rotterdam en lid (en later plaatsvervangend lid) van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.