Al meteen na plaatsing in april 2020 was het masker van kunstenaar Andreas Hetfeld niet meer weg te denken van het eiland Veur-Lent in Nijmegen. Bezoekers deelden eindeloos foto’s van het zes meter hoge beeld, dat iedereen wilde gaan bekijken.
Leverbaar
Al meteen na plaatsing in april 2020 was het masker van kunstenaar Andreas Hetfeld niet meer weg te denken van het eiland Veur-Lent in Nijmegen.
Bezoekers deelden eindeloos foto’s van het zes meter hoge beeld, dat iedereen wilde gaan bekijken. Een Romeins ruitermasker in de collectie van Museum het Valkhof, begin twintigste eeuw opgebaggerd uit de Waal, heeft als voorbeeld gediend.
Dit rijk geïllustreerde boek laat zien hoe het masker uitgroeide tot een landmark dat
refereert aan de rijke geschiedenis van de stad: Het Gezicht van Nijmegen. Paul van der Heijden, kenner van de Romeinse tijd, schrijft over het originele masker uit de tweede helft van de eerste eeuw en over de totstandkoming van het kunstwerk op Veur-Lent. Ook positioneert hij Het Gezicht van Nijmegen in het oeuvre van Andreas Hetfeld. Een foto-essay van de kunstenaar en fotograaf Paul Breuker toont het maakproces, het spectaculaire transport over de Waal en de plaatsing op het stadseiland.
Architect Chris Poulissen en dichter-classicus Piet Gerbrandy kijken door de ogen van het masker naar de stad en haar geschiedenis.
Als bezoeker kan je, staande op een verhoging, letterlijk door de ogen van het masker kijken. Andreas Hetfeld maakt je zo tot onderdeel van zijn kunstwerk, een betoverende ervaring.
Geen wonder dat Het Gezicht vanNijmegen zoveel mensen naar Veur-Lent lokt.