Dit is een Juridische Verkenning van het vreemdelingenbeleid en wetgeving sinds de jaren negentig van de vorige eeuw.
Leverbaar
Veel immigranten die in de jaren tachtig en negentig naar Nederland kwamen voor hun veiligheid, werk of vanwege de liefde, hebben nooit een legale verblijfsstatus kunnen verkrijgen. Toch hebben zij tijdens hun langdurig verblijf gewerkt en een bestaan opgebouwd. Hun familie en sociale netwerk zijn in Nederland. Velen hebben geen banden meer met het land van herkomst.
Deze Juridische Verkenning van het vreemdelingenbeleid en wetgeving sinds de jaren negentig van de vorige eeuw laat zien dat de groep oudere en langdurig verblijvende ongedocumenteerden ernstig gedupeerd is geraakt door een steeds engere interpretatie van onder meer het recht op verblijf op basis van persoonlijke schrijnende omstandigheden en op grond van gezinshereniging. Daarnaast is toegang tot voorzieningen, verstrekkingen en bijstand voor oudere ongedocumenteerden in Nederland sinds de introductie van de Koppelingswet in 1998 bemoeilijkt.
De Juridische Verkenning maakt deel uit van een tweeluik samen met het sociaalwetenschappelijke onderzoek naar de leefsituatie van oudere ongedocumenteerden. Beide rapporten werden opgesteld op verzoek van De Regenboog Groep.