In Toekomstig privaatrecht zijn negen bijdragen te vinden van alumni van Erasmus School of Law, waarin op een aantal maatschappelijke uitdagingen is ingegaan.
Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Opsturen: levertijd 1 tot 2 werkdagen
Wie aan de toekomst van het privaatrecht denkt, koppelt dit veelal aan de bredere en talrijke maatschappelijke uitdagingen waar wij voor staan. Is het privaatrecht daarop al voldoende toegesneden, en hoe kan het bijdragen aan een oplossing voor die uitdagingen? In Toekomstig privaatrecht zijn negen bijdragen te vinden van alumni van de master Privaatrecht | Commercieel Vermogensrecht hetzij de master Aansprakelijkheid en Verzekering van Erasmus School of Law, waarin op een aantal van deze maatschappelijke uitdagingen is ingegaan.
Binnen de hiervoor bedoelde maatschappelijke ontwikkelingen vallen meer specifieke trends te signaleren, zoals digitalisering en duurzaamheid, waarvan duidelijk is dat die interessante vragen oproepen die ook op het terrein van het (toekomstige) privaatrecht relevant zijn. In dit boek wordt een aantal aspecten hiervan belicht: het gebruik van artificial intelligence (AI) in het kader van de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS), het verhalen van schade veroorzaakt door trading bots, de bescherming tegen gepersonaliseerde reclame door de richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken, de mogelijkheid van beslaglegging op non-fungible crypto tokens (nft’s), due diligence en klimaat en de afdwingbaarheid van de bijdrage van een supermarktconcern aan een gezonde voedselomgeving. Daarnaast komen ook enkele andere voor het privaatrecht relevante ontwikkelingen aan de orde. Deze ontwikkelingen hangen vooral samen met het bestrijden van een pandemie (informed consent bij vaccinaties) en met personenschade (de wijze van vaststelling van rekenrente en standaardisering van het smartengeld).