Ethiek en praktijk van het rechterlijk beroep
Ethiek en praktijk van het rechterlijk beroep
De integriteit van de rechter is, net als die van andere publieke functionarissen, steeds vaker onderwerp van discussie en kritiek. Maar wat houdt integriteit precies in? De integere rechter gaat uit van het idee dat integriteit bestaat uit trouw van de rechterlijk ambte naar aan de eigen institutionele waarden en normen.
Leverbaar
De integriteit van de rechter is, net als die van andere publieke functionarissen, steeds vaker onderwerp van discussie en kritiek. Maar wat houdt integriteit precies in? De integere rechter gaat uit van het idee dat integriteit bestaat uit trouw van de rechterlijk ambte naar aan de eigen institutionele waarden en normen. Integriteit is dus een overkoepelende norm die de rechter voorschrijft dat hij zich consequent onpartijdig, onafhankelijk, autonoom en professioneel gedraagt.
Het boek biedt zowel een theoretische bespreking van rechterlijke beroepsethiek, als een meer praktische reflectie op de concrete dilemma’s waarmee de rechter in zijn werk en privéleven geconfronteerd kan worden. Het biedt verder een bespreking van de rechterlijke onpartijdigheid en onafhankelijkheid in de context van de democratische rechtsstaat en van autonomie en professionaliteit in de context van de moderne rechterlijke organisatie. In deze tweede druk is een aantal bronnen en casus toegevoegd.
Voor rechters geeft dit boek een aanzet tot systematische reflectie over de ethische kanten van hun beroep. Voor andere juristen en niet-juristen biedt het een interessante inkijk in het werk en het leven van rechters.
De auteurs putten uit hun jarenlange ervaring als docent beroepsethiek in de opleiding voor rechters (SSR). Daarnaast doceert Derk Venema rechten aan de Open Universiteit en doceert Arie-Jan Kwak rechten aan de Universiteit Leiden.