Handboek voor vermogende families
Handboek voor vermogende families
De praktijk leert ons dat een opgebouwd familievermogen na twee generaties in veel families is verdampt. Wat doen families die vermogen generaties langs succesvol overdragen anders dan families die hierin falen?
Leverbaar
De praktijk leert ons dat een opgebouwd familievermogen na twee generaties in veel families is verdampt. Wat doen families die vermogen generaties langs succesvol overdragen anders dan families die hierin falen? Deze vraag stond centraal in het kwalitatieve onderzoek ‘Vermogensoverdracht in Nederland’. Door diepte-interviews met vermogende erfgenamen is achterhaald hoe zij zijn opgegroeid, zijn voorbereid op het toekomstige familiekapitaal en wat hun ervaringen met geërfd vermogen zijn. Een onderzoek van deze omvang en diepgang had in Europa nog niet eerder plaatsgevonden.
Door onvoldoende voorbereiding en communicatie, onduidelijkheden en ruzies kan enkel al de afwikkeling van een nalatenschap een drama worden. Veel erfgenamen ervaren door onvoldoende financiële kennis en ervaring moeilijkheden bij het beheer van hun erfenis. Ook leidt de erfenis regelmatig tot relatieproblemen en problemen met zingeving.
In de ‘oude wereld’ concentreren vermogende families en hun adviseurs zich vooral op Estate Planning, waarbij de fiscale en juridische techniek centraal staat om belasting te besparen. In de ‘nieuwe wereld’ komt daar een extra element bij: optimale voorbereiding van de volgende generatie op de kansen en verantwoordelijkheden van het vermogen.
Dit handboek is interessant voor vermogende ouders, families met een familiebedrijf, (toekomstige) erfgenamen en hun adviseurs, en geïnteresseerden die een inkijk willen in de wereld van vermogende families. De auteurs presenteren naast de onderzoeksresultaten theorieën om de praktijk beter te kunnen begrijpen en geven ideeën om familievermogen generatiebestendig te maken.
In deze derde druk zijn statistieken over nalatenschappen, vermogen, miljonairs en geldzaken onder de jeugd geactualiseerd. Daarnaast is literatuur toegevoegd over onder meer bedrijfsopvolging, betrokkenheid bij het familiebedrijf en goed ondernemingsbestuur. De filosofische blik op geld en vermogen van John Armstrong is verrijkend en daarom nieuw opgenomen. Ook maatschappelijke ontwikkelingen en actuele thema’s als vermogensongelijkheid, filantropie en impact investeren hebben een plek gekregen in deze herziene uitgave.