Het boek Zwijnestaarten van Ieper neemt je mee naar de voormalige frontgebieden van de Eerste Wereldoorlog. Beeldend kunstenaar en fotograaf Geert Koevoets heeft zich al vele jaren verdiept in dit aangrijpende stuk geschiedenis.
Bezorgen: Zodra beschikbaar
Het boek Zwijnestaarten van Ieper neemt je mee naar de voormalige frontgebieden van de Eerste Wereldoorlog.
Beeldend kunstenaar en fotograaf Geert Koevoets heeft zich al vele jaren verdiept in dit aangrijpende stuk geschiedenis. Twee thema’s die hem bijzonder interesseren zijn de verwoeste landschappen en de ziekenboegen achter het front. Immers het landschap is een spiegel van hetgeen daar destijds heeft plaatsgevonden en in de ziekenboegen werden de soldaten weer opgelapt om terug te keren naar het front.
Het landschap was destijds doorsneden met loopgraven waarin zich de meest gruwelijke menselijke drama’s afspeelden. Het was een oorlog die volkomen op slot zat en niet voor-of achteruit bewoog. Vier jaar lang heeft dit drama zich afgepeeld in het frontgebied dat zich uitstrekte van Nieuwpoort tot Basel.
De Ieperboog, een meanderende heuvelrug ten oosten van de West-Vlaamse stad Ieper, is met name bekend vanwege de gruwelijke gevechten die hier plaatsvonden. De oorlogvoerende partijen werden van elkaar gescheiden door een smalle strook niemandsland. Aan weerszijden daarvan hadden de soldaten als laatste bescherming tegen een bestorming door de vijand een linie van prikkeldraadversperringen opgericht. Deze versperring werd gemaakt met behulp van in de grond gedraaide ijzeren stangen. Het als een varkensstaart gekrulde uiteinde maakte het mogelijk deze frontpiketten snel en geruisloos in de kleibodem te schroeven. In het bovengrondse deel van de piket waren enkele lussen gemaakt, waardoor het prikkeldraad geleid werd. De Belgen noemden het Zwinesteerten, de Britten Silent Pickets en de De Fransen Queues de Cochon.
De frontpiketten zijn voor Geert markante artefacten die de onverzettelijkheid van de legers en het zinloze bloedvergieten van de frontale oorlogvoering symboliseren.