82
82
De Muur wordt gevuld door auteurs met liefde voor wielrennen én voor schrijven, en die liefdes gaan nooit meer over.
Leverbaar
Wanneer mag een wereldkampioenschap als ‘legendarisch’ worden omschreven? Al snel, als je de verhalen over WK’s mag geloven. Maar zo zit De Muur niet in elkaar: wij hebben Frank Heinen (van de geheime UCI-commissie van legendebouwers). In dit nummer legt Frank eenmalig uit hoe de commissie te werk gaat en geeft hij antwoord op de vraag of de wereldtitel van Mathieu van der Poel als legendarisch kan worden omschreven.
Legendarisch is in elk geval de wereldtitel van Freddy Maertens in Praag, 1981. Daarvoor had hij in de Tour de France vijf etappes gewonnen, terwijl niemand meer een cent gaf voor Maertens’ winstkansen. Wiep Idzenga nam weer een duik in de wielerhistorie en legt uit hoe dat wonder tot stand kon komen – en wat er daarna gebeurde.
Nando Boers ging in gesprek met de Deen Magnus Cort Nielsen, die er een eigenzinnige kijk op zijn sport op na houdt, met het nodige succes overigens. ‘Wielrennen is totaal onbelangrijk en tegelijkertijd is het alles waar mijn leven al vijftien jaar om draait,’ zegt Magnus – misschien zit in die woorden zijn succes verborgen.
De Muur presenteert in dit nummer een nieuwe schrijvende wielrenner: Sam Oomen maakt zijn debuut op de laptop. Hij komt van het bankje en gaat zoek naar geluk buiten de fiets, met een zak vol ervaringen als onuitputtelijke bron. Thijs Zonneveld maakt zijn rentree in De Muur en vertelt het verhaal van zijn reis naar Kansas waar hij zich heeft zich ingeschreven voor de Unbound300, ’s werelds grootste gravelkoers. Niet elke comeback vindt plaats onder een goed gesternte, zo blijkt maar weer eens.
Nog een debutant in dit nummer: Matthias M.R. Declercq, auteur van de bestsellers De val en De ontdekking van Urk, ging op bezoek bij Sep Vanmarcke, die onlangs noodgedwongen zijn loopbaan beëindigde. Sep waarschuwt zijn voormalige collega’s: pas op je hart.
Wilfried de Jong kijkt terug op zijn (ook legendarische) bezoek aan Federico Bahamontes, de Spaanse klimlegende die in augustus op 95-jarige leeftijd overleed. Thomas Sijtsma was bij de Tour de France Femmes, en zag Demi Vollering overtuigend winnen.
Bert Wagendorp dook in de data, en vraagt zich af waar de wetenschappelijke benadering van het wielrennen toe gaat leiden. Eén ding staat vast: De Muur blijft zoeken naar de romantiek.