Parlementaire geschiedenis arbeidsrecht
wet herziening wet arbeid vreemdelingen. parlementaire geschiedenis
Parlementaire geschiedenis arbeidsrecht
wet herziening wet arbeid vreemdelingen. parlementaire geschiedenis
De Wet arbeid vreemdelingen kent een restrictief toelatingsbeleid voor arbeidsmigranten door het uitgangspunt dat een vreemdeling van buiten de Europese Unie (EU) pas in Nederland mag werken als er geen geschikt arbeidsaanbod in Nederland of de rest van de EU beschikbaar is.
Leverbaar
De Wet arbeid vreemdelingen kent een restrictief toelatingsbeleid voor arbeidsmigranten door het uitgangspunt dat een vreemdeling van buiten de Europese Unie (EU) pas in Nederland mag werken als er geen geschikt arbeidsaanbod in Nederland of de rest van de EU beschikbaar is. Daarnaast heeft de Wet arbeid vreemdelingen tot doel verstoringen op de arbeidsmarkt te voorkomen door concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegen te gaan. Dit betekent ook dat de handhaving van groot belang is.
Illegale tewerkstelling moet worden voorkomen niet alleen vanwege de kwetsbare positie van de arbeidsmigrant, maar ook vanwege de concurrentievoordelen die illegale tewerkstelling op kan leveren. In de Wet herziening Wet arbeid vreemdelingen die eind 2013 tot stand is gebracht is een aantal aanscherpingen opgenomen voor een betere werking van de wet. In dit boekje wordt de parlementaire geschiedenis van deze wijziging behandeld. Daarbij is de volgorde aangehouden van de parlementairen behandeling. In de parlementaire stukken is regelmatig verwezen naar andere wetteksten. Voor de overzichtelijkheid zijn deze wetteksten in kaders toegevoegd. In de marge is aangegeven welk onderdeel van de parlementaire behandeling aan de orde is.
Over de auteurs
Mr. dr. J. van Drongelen is universitair hoofddocent Sociaal Recht en Sociale Politie Universiteit van Tilburg en als adviseur verbonden aan De Voort Advocaten | Mediators in Tilburg.
Mevrouw mr. D. Günes is wetgevingsjurist bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.