Stichting, vereniging, coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij, civielrechtelijk en fiscaalrechtelijk beschouwd
Stichting, vereniging, coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij, civielrechtelijk en fiscaalrechtelijk beschouwd
Na het verschijnen van de tweede druk van het Handboek Stichting en Vereniging in 2015 hebben zich interessante ontwikkelingen in wetgeving en jurisprudentie voorgedaan op het terrein van de stichting en de vereniging, inclusief haar bijzondere verschijningsvormen, de coöperatie en de onderlinge waarborgmaatschappij.
Leverbaar
Na het verschijnen van de tweede druk van het Handboek Stichting en Vereniging in 2015 hebben zich interessante ontwikkelingen in wetgeving en jurisprudentie voorgedaan op het terrein van de stichting en de vereniging, inclusief haar bijzondere verschijningsvormen, de coöperatie en de onderlinge waarborgmaatschappij. In deze derde druk worden die ontwikkelingen geplaatst in een uitputtende behandeling van de onderwerpen die voor deze rechtsvormen relevant zijn. Het boek is geschreven met oog voor de praktijk, en richt zich op bestuurders, commissarissen en adviseurs van dit type rechtspersonen. Door de verwijzing naar relevante literatuur en jurisprudentie is het Handboek ook zeer geschikt voor de student die zich in deze rechtsvormen wil verdiepen. In 2018 is tevens een studenteneditie van het Handboek verschenen.
Aan de hand van voorbeelden worden alle belangrijke fasen in het leven van de rechtspersoon behandeld: van oprichting tot samenwerking, fusie en splitsing en van omzetting tot ontbinding. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de governance structuur, op de machtsverhoudingen binnen de organisatie, op de taken en verantwoordelijkheden van de diverse organen en het naar buiten treden van deze rechtspersonen. Intern en extern toezicht, de verantwoordelijkheden op het terrein van financiële administratie en de aansprakelijkheden van bestuurders, beleidsbepalers en toezichthouders komen daarbij nadrukkelijk aan de orde. Ook aan de fiscale problematiek waarmee deze rechtspersonen worden geconfronteerd, wordt uitgebreid aandacht besteed.
Verder wordt uitbundig gekeken naar verwante thema’s, zoals de maatschappelijke onderneming (onderverdeeld in goede doelen, onderwijsinstellingen, zorginstellingen en woningcorporaties), de stichting in fiduciaire verhoudingen, de Stichting Administratiekantoor, de Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), de sociaal belang behartigende instelling (SBBI) en de Europese stichting en vereniging. Daarnaast is er aandacht voor het Wetsvoorstel Bestuur en Toezicht Rechtspersonen dat, naar verwachting op niet al te lange termijn, zal worden ingevoerd en een nieuwe governance structuur voor de vereniging en stichting behelst.