Sinds 1 juli 1994 heeft de wettelijke regeling inzake collectieve acties meerdere wijzigingen ondergaan, met als laatste de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) op 1 januari 2020.
Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Leverbaar
Sinds 1 juli 1994 heeft de wettelijke regeling inzake collectieve acties meerdere wijzigingen ondergaan, met als laatste de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) op 1 januari 2020. Deze wet versterkt niet alleen collectieve of algemeen belang-acties, maar introduceerde ook de mogelijkheid om schadevergoeding in geld te vorderen.
Het boek ‘Procesrechtelijke aspecten van de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA)’ beschouwt de WAMCA vanuit procesrechtelijk perspectief. De auteurs nemen de lezer mee door elke fase van een WAMCA-procedure, van de initiële stappen tot aan de inhoudelijke fase, en belichten daarbij alle relevante jurisprudentie sinds de inwerkingtreding van de WAMCA. Door diepgaande analyses worden de uitspraken in verband gebracht met het procesrechtelijk kader dat van toepassing is op collectieve acties onder de WAMCA.
De auteurs laten alle aspecten van een collectieve actie onder de WAMCA aan bod komen, zoals de formele en materiële ontvankelijkheidseisen, de aanwijzing van een exclusieve belangenbehartiger, het mechanisme van de collectieve schikking en de financiering van collectieve acties. Ook het internationale privaatrecht komt in dit boek aan de orde. De auteurs bespreken relevante literatuur en uitspraken gewezen onder het oude recht, en blikken vooruit naar de toekomst van collectieve acties in Nederland.
De auteurs sluiten af met zes aanbevelingen aan de Nederlandse wetgever. Voor juristen, academici en beleidsmakers geeft dit boek een volledig beeld van de complexe wereld van collectieve acties, bezien met een procesrechtelijke bril.