Een huis als muze
Een huis als muze
Het Nijsinghhuis, de ‘verborgen parel’ van Museum De Buitenplaats in Eelde, staat voor een kentering. Dit rijksmonument werd sinds 1971 door de grondleggers van het museum, Jos en Janneke van Groeningen, bewoond, gerestaureerd, langzamerhand gevuld met hun uitgebreide collectie figuratieve kunst én in hun opdracht beschilderd met de meest fantastische wandschilderingen.
Leverbaar
Het Nijsinghhuis, de ‘verborgen parel’ van Museum De Buitenplaats in Eelde, staat voor een kentering. Dit rijksmonument werd sinds 1971 door de grondleggers van het museum, Jos en Janneke van Groeningen, bewoond, gerestaureerd, langzamerhand gevuld met hun uitgebreide collectie figuratieve kunst én in hun opdracht beschilderd met de meest fantastische wandschilderingen. Naast hun huis lieten ze in 1996 een museumpaviljoen bouwen in de organische architectuur van architectenbureau Alberts & Van Huut en rondom werd een prachtige (beelden)tuin aangelegd. Hun huis stelden zij mondjesmaat open voor het publiek, maar het was vooral privébezit.
Fotograaf Sake Elzinga vangt voor dit boek in verstilde foto’s de karakteristieke sfeer van het huis, zoomt in op details en toont verrassende doorkijkjes. De bewoners lijken haast nog aanwezig, maar na hun overlijden is het Nijsinghhuis onderdeel geworden van het museumcomplex. Het huis zal daarom gerestaureerd en publiekstoegankelijk gemaakt worden. De foto’s tonen in deze momentopname de pracht van het huis, de tekst door Jikke van der Spek neemt u mee op een rondleiding langs de wandschilderingen van Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese en Pieter Pander.