Beeldhouwer in de lage landen
Beeldhouwer in de lage landen
De eerste biografie over de beeldhouwer sinds 1907, gebaseerd op nieuw onderzoek, en met nieuw ontdekte werken
Leverbaar
Vierhonderd jaar geleden geboren: Rombout Verhulst
De kunsten beleefden in de Republiek der Verenigde Zeven Nederlanden in de zeventiende eeuw een onbetwistbaar hoogtepunt. Rombout Verhulst (Mechelen 1624 – Den Haag 1698) was in deze periode de belangrijkste beeldhouwer in de Republiek. Deze rijk geïllustreerde biografie geeft een compleet overzicht van zijn werk.
Verhulst genoot zijn opleiding in zijn geboortestad Mechelen. Vervolgens vertrok hij naar Amsterdam, waar hij vooral dankzij zijn werk aan het nieuwe stadhuis (tegenwoordig het Paleis op de Dam) furore begon te maken.
Daarna woonde en werkte hij in Leiden en Den Haag. Verhulst was getuige van belangrijke gebeurtenissen in zijn tijd. Hij was lid van het kunstenaarsgilde in Amsterdam toen Rembrandt daar ook rondliep. Hij leverde werk voor het stadhuis van Amsterdam. Hij kreeg opdrachten uit hand van Johan de Witt en was waarschijnlijk aanwezig toen hij werd vermoord. Hij ontwierp praalgraven voor gesneuvelde zeeofficieren als Maarten Tromp en Michiel de
Ruyter. Dankzij zijn werk ontmoette hij daarnaast vrijwel iedereen die er enigszins toe deed. Het verhaal van Rombout Verhulst gaat daarom niet alleen over zijn uitmuntende artistieke prestaties, maar vormt zeker ook een venster op de bewogen geschiedenis van deze eeuw.