Van bedaja tot Madonna
Van bedaja tot Madonna
Het eerste boek over het gedeelde cultureel erfgoed van de beeldsnijder die in veel museumcollecties te vinden is
Bezorgen: Zodra beschikbaar
Een Javaanse beeldhouwer in Steyl, op paleis Noordeinde
De Indische zaal, in 1906 door de bevolking van Nederlands-Indië aangeboden aan koningin Wilhelmina, is een van de mooiste zalen van paleis Noordeinde in Den Haag. De Javaanse beeldsnijder Iko (zijn volledige naam is onbekend) was een van de ambachtslieden die er vanuit Java aan meewerkte. In dit boek wordt zijn oeuvre voor het eerst in samenhang besproken.
Iko maakte niet alleen beelden voor de Indische zaal, maar ook voor de katholieke missie op Midden-Java, en hij verkocht in voormalig Nederlands-Indië talloze beelden aan huis. Veel daarvan zijn vanaf de jaren Nederlandse collecties terechtgekomen zoals in het Missiemuseum Steyl, in de collectie Wereldmusea en in particuliere collecties. Dit boek presenteert het werk van Iko als deel van één oeuvre zonder daarbij voorbij te gaan aan de koloniale omstandigheden waaronder de beelden tot stand kwamen. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar
Iko’s werk voor de katholieke missie en de rol van zijn belangrijkste opdrachtgever, Jos Schmutzer. Deze leek en suikermagnaat stond aan de basis van een opmerkelijke mengvorm van christelijke en Javaans-Hindoeïstische motieven, die dankzij het uitzonderlijke talent van Iko gestalte kregen.