NILG - Familie en recht
Een rechtsvergelijkend en sociaalwetenschappelijk perspectief
NILG - Familie en recht
Een rechtsvergelijkend en sociaalwetenschappelijk perspectief
Afspraken over zorg en omgang na scheiding maken en naleven gaat gelukkig vaak goed. Toch is er een groep ouders waarbij er rondom of na de (echt)scheiding problemen rondom zorg/omgang ontstaan. Dat kan zijn bij de scheiding, of later, als een van de twee ouders wil verhuizen, waardoor de zorgregeling niet meer in stand kan blijven.
Niet leverbaar
Afspraken over zorg en omgang na scheiding maken en naleven gaat gelukkig vaak goed. Toch is er een groep ouders waarbij er rondom of na de (echt)scheiding problemen rondom zorg/omgang ontstaan. Dat kan zijn bij de scheiding, of later, als een van de twee ouders wil verhuizen, waardoor de zorgregeling niet meer in stand kan blijven. Sociaalwetenschappelijk onderzoek toont aan dat kinderen gebaat zijn met omgang met beide ouders. In dit onderzoek wordt nagegaan hoe afspraken tussen ouders tot stand kunnen komen, al dan niet nageleefd en waarom, en welke mogelijkheden er om afspraken weer vlot te trekken. Deze aspecten zijn onderzocht door een interdisciplinair wetenschappelijk onderzoeksteam van de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam met een palet aan onderzoeksmethoden: interviews met professionals, analyse van databestanden, literatuuronderzoek, jurisprudentie-analyse en rechtsvergelijking zijn hierbij gebruikt. Het boek mondt uit in een aantal aanbevelingen ter verbetering.
Het interdisciplinaire onderzoeksteam bestaat uit twee hoogleraren familierecht, verbonden aan de UCERF/Universiteit Utrecht (Wendy Schrama) en ACFL/Vrije Universiteit Amsterdam (Masha Antokolskaia), van wie een ook als rechter-plaatsvervanger actief is. Daarnaast hebben twee ervaren universitair docenten familierecht van de VU (Geeske Ruitenberg) en de UU (Christina Jeppesen De Boer) en een welbekende echtscheidingsonderzoeker (Inge van der Valk) aan het boek meegewerkt.