Een onderzoek naar de langetermijneffecten van BoekStart
Een onderzoek naar de langetermijneffecten van BoekStart
Sinds 2009 bieden bibliotheken BoekStart aan. Sinds 2022 doen alle bibliotheken in Nederland mee. Dit leesbevorderingsprogramma stimuleert ouders om te beginnen met voorlezen als hun kind nog heel jong is, omdat dit de taalontwikkeling van hun kind ten goede komt.
Leverbaar
Sinds 2009 bieden bibliotheken BoekStart aan. Sinds 2022 doen alle bibliotheken in Nederland mee. Dit leesbevorderingsprogramma stimuleert ouders om te beginnen met voorlezen als hun kind nog heel jong is, omdat dit de taalontwikkeling van hun kind ten goede komt. Het in deze publicatie beschreven onderzoek laat zien dat die vroege start inderdaad belangrijk is. Vroeg voorlezen loont, niet alleen op jonge leeftijd, maar ook op de lange termijn: BoekStartouders geven hun baby’s en dreumesen waardevolle kennis en ervaring mee waarvan ze later op school pro‑ teren.
In opdracht van Stichting Lezen hebben Adriana G. Bus en Merel de Bondt onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van BoekStart en de werkzame elementen van het programma. Hun bevindingen tonen aan dat het programma belangrijk is voor het voorkómen van leesachterstanden en het bieden van gelijke kansen aan alle kinderen. De onderzoekers laten bovendien zien dat voorlezen aan jonge kinderen andere eisen stelt dan ‘gewoon een verhaaltje voorlezen’. Ze besluiten met duidelijke conclusies en aanbevelingen voor het beleid en de praktijk.