Met het Trauma and Dissociation Symptoms Interview (TADS-I)
Met het Trauma and Dissociation Symptoms Interview (TADS-I)
Traumagerelateerde dissociatieve stoornissen krijgen steeds meer aandacht in de therapeutische praktijk en de klinische literatuur. Enerzijds worden dissociatieve stoornissen nog vaak gemist. Anderzijds worden ze ook steeds vaker vastgesteld terwijl er niet daadwerkelijk sprake van is.
Leverbaar
Traumagerelateerde dissociatieve stoornissen krijgen steeds meer aandacht in de therapeutische praktijk en de klinische literatuur. Enerzijds worden dissociatieve stoornissen nog vaak gemist. Anderzijds worden ze ook steeds vaker vastgesteld terwijl er niet daadwerkelijk sprake van is. Dit boek gaat uitgebreid in op de diagnostiek van deze stoornissen, aan de hand van het diagnostisch instrument dat Suzette Boon in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld.
Allereerst besteedt dit boek aandacht aan de dilemma’s rond de diagnostische criteria van dissociatieve stoornissen in de DSM-5 en de ICD-11. Het beschrijft hoe de symptomen herkend kunnen worden en wat de rol is van traumatische ervaringen. In een aantal thematische hoofdstukken worden de belangrijkste differentieeldiagnostische overwegingen besproken en met casuïstiek geïllustreerd. Ook wordt ingegaan op het voorkomen van fout-negatieve en fout-positieve diagnoses van traumagerelateerde dissociatieve stoornissen, de anamnese van traumatische ervaringen en het maken van een behandelplan.
Suzette Boon promoveerde in 1993 op de diagnostiek van dissociatieve stoornissen aan de hand van het Gestructureerd Klinisch Interview voor de vaststelling van DSM-III-R Dissociatieve Stoornissen (SCID-D) en heeft bijna veertig jaar praktijk- en onderzoekservaring op dit gebied. Vanaf 2006 heeft zij zich beziggehouden met de ontwikkeling van het Trauma and Dissociation Symptoms Interview (TADS-I), een diagnostisch instrument dat inmiddels in veel landen en in verschillende talen in gebruik is. In dit boek bespreekt ze de achtergrond van dit interview en hoe het zich onderscheidt van andere interviews. Ze legt uit wat het nut ervan is, en hoe het wordt gebruikt voor met name differentiële diagnostiek.
In de eerste plaats is dit boek bedoeld voor clinici (psychiaters, klinisch psychologen, psychotherapeuten, GZ-psychologen en verpleegkundig specialisten) die dissociatieve stoornissen willen (leren) vaststellen. Voor collega’s die zelf in de praktijk geen diagnostiek doen, geeft het veel informatie om patiënten met dissociatieve symptomen beter te kunnen herkennen en hen te kunnen doorverwijzen voor gespecialiseerd diagnostisch onderzoek.
Het volledige diagnostische instrument TADS-I is opgenomen in het boek en als downloadbestand beschikbaar.
Dr. Suzette Boon is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Ze heeft een eigen praktijk en geeft wereldwijd les over diagnostiek en behandeling van dissociatieve stoornissen. Ze is de eerste auteur van 'Omgaan met traumagerelateerde dissociatie' en co-auteur van 'Behandeling van traumagerelateerde dissociatie'. Voor haar werk heeft ze meerdere onderscheidingen ontvangen.