Een onderbelichte fase in het proces van traumaheling
Een onderbelichte fase in het proces van traumaheling
Een ‘buitengewoon’ en ‘diepgaand’ (The New York Times) manifest voor een nieuwe kijk op gerechtigheid voor slachtoffers van geweld en seksueel misbruik, geschreven door een van Amerika’s meest invloedrijke psychiaters.Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor (seksueel) geweld, maar terwijl het in de media vaak gaat over de berechting van de dader, horen we minder over de afloop van die rechtszaken voor het slachtoffer.
Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Leverbaar
Een ‘buitengewoon’ en ‘diepgaand’ (The New York Times) manifest voor een nieuwe kijk op gerechtigheid voor slachtoffers van geweld en seksueel misbruik, geschreven door een van Amerika’s meest invloedrijke psychiaters.
Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor (seksueel) geweld, maar terwijl het in de media vaak gaat over de berechting van de dader, horen we minder over de afloop van die rechtszaken voor het slachtoffer. De meeste slachtoffers zijn niet gebaat bij het conventionele strafproces; het is nooit voor hen ontworpen.
Judith L. Herman onderzocht de werkelijke betekenis van rechtvaardigheid en gerechtigheid voor slachtoffers. Ze constateerde een schril contrast tussen wat veel slachtoffers willen: waarheid en eerherstel, en wat het rechtssysteem feitelijk biedt: straf en financiële schadevergoedingen. Eerherstel en erkenning van de waarheid zijn echter van essentieel belang om te kunnen helen van gevoelens van vernedering en verraad.
Herman stelt dat de eerste stap naar een betere vorm van rechtspraak simpelweg bestaat uit slachtoffers te vragen wat zij nodig hebben na het leed dat hen is aangedaan en op welke manier er volgens hen met de dader en omstanders zou moeten worden omgegaan. In ‘Waarheid, eerherstel en gerechtigheid’ geeft ze slachtoffers een stem en schetst ze een rechtssysteem waarin rekening wordt gehouden met hun behoeften. Het herstelproces van slachtoffers en de gemeenschap waar zij deel van uitmaken staat telkens voorop.
Judith L. Herman is hoogleraar psychiatrie aan Harvard Medical School. Daarnaast is ze medeoprichter van het Victims of Violence-programma, dat achtendertig jaar lang traumabehandeling, professionele training en slachtofferhulp bood in een algemeen ziekenhuis. Herman ontving de Lifetime Achievement Award van de International Society for Traumatic Stress Studies. De American Psychiatric Association benoemde haar tot ‘Distinguished Fellow’.
‘Dit boek is een prachtige, inspirerende bijdrage aan het vakgebied, met vergaande implicaties voor professionals in de hulpverlening en voor de samenleving als geheel.’
– Bessel van der Kolk, auteur van de bestseller ‘Traumasporen’