Dit boek schetst de situatie op de Vlaamse woningmarkt anno 2018. Het is gebaseerd op onderzoek binnen het Steunpunt Wonen. De voornaamste indicatoren die relevant zijn voor het woonbeleid en specifieke woonthema’s komen aan bod.
Levertijd: 2 tot 4 werkdagen
Dit boek schetst de situatie op de Vlaamse woningmarkt anno 2018. Het is gebaseerd op onderzoek binnen het Steunpunt Wonen. De voornaamste indicatoren die relevant zijn voor het woonbeleid en specifieke woonthema’s komen aan bod. Bijzondere aandacht gaat naar de verschillen naargelang de achtergrondkenmerken van huishoudens en woningen.
De resultaten laten zien dat de kwaliteit van de woningen in Vlaanderen verbetert en dat het risico op betaalbaarheidsproblemen stagneert, voor zowel huurders als eigenaars. Ze bevestigen ook dat blijvende aandacht nodig is voor de kwetsbare huishoudens op de woningmarkt.
De gegevens zijn afkomstig uit de Woonsurvey 2018, die uitgevoerd werd binnen het Steunpunt Wonen. Dit is de derde grootschalige bevraging in Vlaanderen die specifiek gericht is op het thema wonen, na het Grote Woononderzoek (GWO) uit 2013 en de Woonsurvey van 2005. In de loop van 2018 werden hiervoor ongeveer 3000 huishoudens in Vlaanderen geïnterviewd over hun woonsituatie.
Dr. Kristof Heylen is onderzoeksexpert bij het HIVA – KU Leuven en is verbonden aan het Steunpunt Wonen. Als socioloog en master in social policy analysis legt hij zich toe op onderzoek naar woonomstandigheden en de impact van beleidsinstrumenten op vlak van wonen.
Lieve Vanderstraeten is sociaal-economisch geografe en als senior onderzoeker verbonden aan het Cosmopolis Centre for Urban Research aan de VUB en het Steunpunt Wonen. Haar onderzoek focust voornamelijk op het analyseren en evalueren van (beleidsinstrumenten omtrent) de kwaliteit van de woningen.