Gedegen onderzoekers hebben niet alleen kennis nodig, ze moeten ook de juiste vaardigheden beheersen. Dit boek presenteert de opeenvolgende stappen in een onderzoek, van de keuze van het onderwerp tot de publicatie van de resultaten.
Levertijd: 2 tot 4 werkdagen
Gedegen onderzoekers hebben niet alleen kennis nodig, ze moeten ook de juiste vaardigheden beheersen.
Dit boek presenteert de opeenvolgende stappen in een onderzoek, van de keuze van het onderwerp tot de publicatie van de resultaten. Ook bevat het een leidraad voor het verzamelen van informatie en het kritisch evalueren van bronnen. Wie begrijpt hoe bibliotheken, bibliografieën en het internet functioneren, kan ze efficiënter gebruiken. Het hoofdstuk over boekgeschiedenis leert hoe de talrijke materiële aspecten van het handgedrukte boek te interpreteren. Wie zijn weg wil vinden in de huidige overvloed aan informatiebronnen hoort te beschikken over de nodige kennis, vaardigheden en attitudes om ze op een deskundige en efficiënte manier te gebruiken.
Voor zowel beginnende als ervaren onderzoekers in de humane wetenschappen die kiezen voor een modern interdisciplinair perspectief biedt dit handboek een welkome ondersteuning.
‘Daarom ben ik zo blij met het onlangs verschenen boek Onderzoeksvaardigheden in de letteren en de boekgeschiedenis van Hubert Meeus, hoogleraar vroegmoderne Nederlandse literatuur aan de universiteit Antwerpen. Zonder kennis van de methoden en de hulpmiddelen van letterkundig onderzoek kan niemand in dit vak groot worden, dus het is zeer verheugend dat het Antwerpse lesmateriaal nu voor alle neerlandici toegankelijk is. (…) Enigszins vergelijkbaar met Umberto Eco’s Come si fa una tesa di laurea bespreekt het de hele weg van het kiezen van een onderwerp naar het schrijven van een verslag. Daarbij komt ook auteursrecht aan de orde: het is nog altijd niet gemakkelijk te bepalen waar de grens van plagiaat ligt. Voor iedere student is dit onmisbare kennis, die in dit boek zakelijk en efficiënt wordt aangeboden.’ – Ton Harmsen in Neerlandistiek. Online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek, 23 oktober 2020
‘Veel aandacht krijgt het vinden van de juiste bronnen in bibliotheken en op internet. Daarbij worden buitenlandse bronnen niet vergeten. De boodschap is dat, ondanks de verlokkingen van Google, het systematisch verzamelen van relevante informatie en het kritisch evalueren van het bronnenmateriaal voor gedegen onderzoek de eerste vereisten zijn. (…) Het hoofdstuk over gedrukte boeken uit de handpersperiode is beknopt maar voor de doelgroep leesbaar, overzichtelijk en informatief.’ – R. van Vliet voor NBD Biblion, januari 2021
Prof. dr. Hubert Meeus is gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. Hij doceert vroegmoderne Nederlandse literatuur, theatergeschiedenis en boekgeschiedenis en heeft talrijke publicaties over deze vakgebieden op zijn naam.