Werken met kind, ouders en context
Werken met kind, ouders en context
Kinderen met complex trauma ervaren intense emotionele en relationele moeilijkheden waarmee ze hun gezin en hun bredere context voor grote uitdagingen plaatsen. De in dit boek beschreven psychotherapeutische benadering zet daarom in op drie sporen: het rechtstreekse en individuele werk met het kind, de begeleiding van het gezin en de samenwerking met de bredere context (waaronder de school).
Leverbaar
Kinderen met complex trauma ervaren intense emotionele en relationele moeilijkheden waarmee ze hun gezin en hun bredere context voor grote uitdagingen plaatsen. De in dit boek beschreven psychotherapeutische benadering zet daarom in op drie sporen: het rechtstreekse en individuele werk met het kind, de begeleiding van het gezin en de samenwerking met de bredere context (waaronder de school). Deze unieke benadering integreert kennis en vaardigheden uit de traditionele psychodynamische kinderpsychotherapie met actuele traumaliteratuur en mentalisatietheorie. In het werk met kinderen ligt de klemtoon op spel en verhaal als wegen naar herstel van ontwikkeling; in het ondersteunen van ouders en andere zorgdragende volwassenen staat een mentaliserende en dus ontwikkelingsbevorderende benadering centraal. Deel I van het boek behandelt op toegankelijke wijze de theoretische achtergrond en Deel II gaat in op de concrete kerncomponenten en fasen van behandeling.
Deze behandelgids richt zich vooral op (psychodynamisch geschoolde) psychotherapeuten, professionals in de geestelijke gezondheidszorg en professionele zorgverleners die werken met getraumatiseerde kinderen.
Nicole Vliegen, Eileen Tang en Patrick Luyten zijn respectievelijk hoogleraar, postdoctoraal onderzoeker en gewoon hoogleraar klinische psychologie aan de KU Leuven. Ze maken deel uit van de psychodynamische therapieteams van PraxisP.
Nick Midgley en Peter Fonagy zijn beiden hoogleraar aan University College London en verbonden aan het Anna Freud Centre London.