Dagboek uit Oekraïne
Dagboek uit Oekraïne
Toen iedereen vlak na de Russische invasie wegtrok uit Kiev, ging hij erheen. Als producer voor de European Broadcasting Union (EBU) zou hij instaan voor de logistieke taken in Oekraïne. Dat was het plan, Bruno Beeckman als man achter de schermen van de oorlogsverslaggeving.
Leverbaar
Toen iedereen vlak na de Russische invasie wegtrok uit Kiev, ging hij erheen. Als producer voor de European Broadcasting Union (EBU) zou hij instaan voor de logistieke taken in Oekraïne. Dat was het plan, Bruno Beeckman als man achter de schermen van de oorlogsverslaggeving. Maar toen hij eind februari 2022 de eerste keer aankwam in Kiev, waren bijna alle journalisten er al weg. Hij deed het dus zelf maar en ging met zijn bedaarde en bedachtzame stem de verhalen vertellen van het front.
Bruno Beeckman trekt al bijna dertig jaar naar de frontlinie, waar die ook mag zijn: van Afghanistan en Irak, over Tsjetsjenië en Mali, tot Syrië en Libië. Maar deze oorlog is anders. Voor hem, voor de wereld. De ware inzet is autocratie versus democratie. Zijn we bereid te vechten voor onze democratische waarden? Voor Bruno Beeckman is het helder: dit is ook ónze oorlog. Sinds het begin van de Russische invasie was hij al meer dan 250 dagen in Oekraïne. Hij sprak er met talloze mensen en zag wat de oorlog met hen deed. Voor Gazet van Antwerpen hield hij een uniek dagboek bij waarin hij een ingrijpend portret schetst van het dagelijkse oorlogsleven in Oekraïne. In Ook onze oorlog verschijnt zijn dagboek voor het eerst gebundeld.
Bruno Beeckman is vertaler-tolk Engels-Russisch van opleiding. In 1991 verhuisde hij naar Moskou, waar hij elf jaar zou blijven. Samen met zijn vrouw en drie kinderen verhuisde hij na Moskou nog naar Thessaloniki, Genève en Washington D.C. Sinds 1993 werkt hij als freelanceproducer en -reporter voor onder andere de EBU. Hij coverde al talloze oorlogen en conflicten. Hij noemt zichzelf het liefst een vredesjournalist en een wanhopige optimist.