From zero to statistical hero
From zero to statistical hero
Wetenschappelijk onderzoek kan niet meer zonder statistiek. In het gros van de wetenschappelijke artikels en rapporten worden statistische methoden en technieken gebruikt, van zeer eenvoudig tot zeer geavanceerd.
Leverbaar
Wetenschappelijk onderzoek kan niet meer zonder statistiek. In het gros van de wetenschappelijke artikels en rapporten worden statistische methoden en technieken gebruikt, van zeer eenvoudig tot zeer geavanceerd. Studenten, onderzoekers en professionals uit verschillende disciplines hebben er dan ook alle belang bij statistiek te kunnen toepassen: een dataset klaarmaken voor analyse, de geschikte statistische techniek selecteren, de analyse uitvoeren, en de resultaten rapporteren en interpreteren.
Toegepaste statistiek biedt studenten, onderzoekers en professionals een toegankelijk overzicht van de beschrijvende en inferentiële statistiek. Op basis van een stappenplan en gebruiksvriendelijke flowchart die als rode draad worden gehanteerd, wordt het voor iedereen een koud kunstje om de geschikte analysetechniek te selecteren en gebruiken. Elke techniek wordt stap voor stap uitgelegd aan de hand van verschillende voorbeelden en oefeningen. Telkens geïllustreerd met het statistisch softwareprogramma SPSS, maar evenzeer te gebruiken door iedereen die met andere software werkt.
Wim Hardyns is professor in de criminologische wetenschappen aan de Universiteit Gent en gastdocent in de veiligheidswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Hij doceert verschillende methodologische vakken en staat gekend als een gerenommeerd statisticus in binnen- en buitenland. in het bijzonder op vlak van vragenlijstconstructie, big data en multi-level technieken.
Koen Ponnet is professor in de sociale wetenschappen aan de Universiteit Gent en gastdocent in de gezinswetenschappen aan de Hogeschool Odisee. Hij doceert verschillende methodologische vakken en is internationaal gerenommeerd voor zijn expertise in de ontwikkeling van vragenlijsten, dataverzamelingstechnieken en structurele vergelijkingsmodellen.
Thijs Hauspie is een onderzoeker in de criminologische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij heeft een passie om kwantitatieve technieken op een bevattelijke manier uit te leggen.