Proza, poëzie en prentkunst van Dirck Volckertszoon Coornhert (1522-1590). Een bloemlezing
Proza, poëzie en prentkunst van Dirck Volckertszoon Coornhert (1522-1590). Een bloemlezing
In zowel woord als beeld was Dirck Volckertsz Coornhert (1522-1590) een pionier. Zo schreef hij de allereerste ethiek in een Europese volkstaal, een grensverleggend traktaat over de behandeling van misdadigers en een uniek taalboekje voor ‘ionghers ende maechdekens’ (jongens en meisjes).
Leverbaar
In zowel woord als beeld was Dirck Volckertsz Coornhert (1522-1590) een pionier. Zo schreef hij de allereerste ethiek in een Europese volkstaal, een grensverleggend traktaat over de behandeling van misdadigers en een uniek taalboekje voor ‘ionghers ende maechdekens’ (jongens en meisjes). Naast vele prozateksten schreef hij gedichten, liederen en toneel. Als kunstenaar ontwierp en ‘sneed’ Coornhert honderden gravures van topkwaliteit, waarmee hij ook ongeletterde mensen kon bereiken met zijn ideeën over verdraagzaamheid, vrijheid van meningsuiting en het belang van juiste kennis voor een goed leven. De bloemlezing Die rijck Vol kaerßen zynde brengt voor het eerst een rijke selectie van Coornherts werk samen. De teksten en gravures in dit boek bieden zicht op een van de eerste voorvechters van tolerantie en gewetensvrijheid. Tegelijk werpen zij ook een verrassend licht op zeer actuele kwesties als waarheid versus leugen, democratie versus autocratie en nuchter nadenken versus onderbuikgevoel.
Ruben Buys is filosoof en ideeënhistoricus. Zijn De kunst van het weldenken won de landelijke Praemium Erasmianum Studieprijs en werd in De Groene Amsterdammer tot de beste boeken van dat jaar gerekend. Hij publiceert over Nederlandse filosofie in de late middeleeuwen en vroege moderniteit. Onlangs verschenen van zijn hand de toegankelijke Coornhert-biografie Voor mens, volk en vaderland en de dialogenverzameling De Kruidhofjes.