Peter Gelauff (1940), afkomstig uit een kinderrijk katholiek gezin, leek alleen daarom al in de wieg gelegd om priester te worden. Tegen het einde van zijn seminarietijd, waarvan een deel als 'missionaris' in het ZuidAmerikaanse Chili, besloot hij daar zelf toch anders over te denken en in 1969 keerde hij terug naar Nederland.
Peter Gelauff (1940), afkomstig uit een kinderrijk katholiek gezin, leek alleen daarom al in de wieg gelegd om priester te worden. Tegen het einde van zijn seminarietijd, waarvan een deel als 'missionaris' in het ZuidAmerikaanse Chili, besloot hij daar zelf toch anders over te denken en in 1969 keerde hij terug naar Nederland. Dat was een klein jaar voordat Salvador Allende de eerste democratische gekozen socialistische president van Chili zou worden, een presidentschap dat op 11 September 1973 uitmondde in de bloedige staatsgreep van Generaal Augusto Pinochet. In Nederland meldt hij zich aan bij de solidariteitsbeweging, die het herstel van democratie en mensenrechten in het verre Chili steunt. Namens uiteenlopende organisaties bezoekt hij daartoe tijdens de dictatoriale periode met grote frequentie projecten en organisaties, die in Chili probeerden het einde van het militaire regime te versnellen. Hij publiceerde talloze artikelen zowel over Chili als over andere landen in Latijns-Amerika. Momenteel maakt hij deel uit van de redactie van Noticias.nl, een website over Latijns-Amerika. De verzwegen geschiedenis van de familie Manr ez is zijn romandebuut.
Het verhaal speelt zich af in de nadagen van de dictatuur in Chili. Na vijftien lange jaren slagen voormalige voorstanders en de geharnaste tegenstanders van het generaalsbewind er ten langen leste in een stembusovereenkomst te sluiten, die een einde moet maken aan de dictatuur. Die samenwerking tussen de aartsvijanden van weleer vergt echter wel dat er geen haan meer zal kraaien naar de rol van de voormalige collaborateurs tijdens en direct na de staatsgreep van weleer. De verzwegen geschiedenis van de familie Manr ez, hoewel ge op waar gebeurde feiten, is fictie zoals ook de hoofdfiguur Jos Vandamme, hoezeer zijn antecedenten ook gelijkenis vertonen met die van de auteur. Wat is zijn werkelijke motivatie om zomaar ineens te willen weten wat er geworden is van een eenvoudige boerenfamilie, bij wie hij jaren eerder eens had gelogeerd? 'Was het nostalgie, Teresa, de spanning, erbij horen, eindelijk iets van betekenis doen?' vraagt hij zichzelf op zeker moment af. En waarom lijken zijn Chileense vrienden er zo'n belang bij te hebben hem van zijn zoektocht af te houden? Als hij uiteindelijk de waarheid ontdekt, wacht hem een ontluisterende verrassing.