Vrijzinnig humanisme, uitgelegd en uitgediept
Vrijzinnig humanisme, uitgelegd en uitgediept
Vrijzinnig humanisme is eeuwenoud en tegelijkertijd piepjong. Al in de klassieke oudheid had je dappere mensen die op een vrije en vranke manier hun gedachten kenbaar maakten, zoals de dichter Diagoras van Melos.
Leverbaar
Vrijzinnig humanisme is eeuwenoud en tegelijkertijd piepjong. Al in de klassieke oudheid had je dappere mensen die op een vrije en vranke manier hun gedachten kenbaar maakten, zoals de dichter Diagoras van Melos. En nog eeuwen vóór onze jaartelling was er al sprake van humanistische leefregels, zoals de ‘gulden regel’ van Confucius, als aanzet tot altruïsme. Vandaag strijden vrijzinnige humanisten voor gelijke rechten voor onder andere de LGBTQIA+ gemeenschap, verzetten zich tegen antidemocratische tendenzen en bieden jongeren ruimte om te experimenteren.
Vrank en vrij, maar mens! biedt een toegankelijke inleiding tot het vrijzinnig humanisme. Je verkent de kernwaarden, visies en praktijk van de levensbeschouwing op het gebied van wereld, mens, samenleving en zingeving. Daarnaast biedt het boek inkijk in de onderbouwing van een pedagogisch project van een vrijzinnig humanistische school. Je krijgt een uniek beeld op de historische wortels van het humanisme en de vrijzinnigheid met praktische tips voor de 21ste eeuw.
Peter Algoet (° 10/05/59) werkte als filosoof 15 jaar bij het Humanistisch Verbond. Als coördinator van de educatieve dienst en van de studiedienst stond hij aan de wieg van talloze acties, initiatieven en projecten. Hij was jarenlang bestuurslid bij de afdeling HV Gent. Hij was ook 10 jaar werkzaam in het SO, IVG-School, o.a. als leerkracht NCZ en filosofie. Hij publiceerde reeds vroeger over (on)geloof, vrijzinnig humanisme en filosoferen met kinderen.