geschreven en ongeschreven geschiedenis
geschreven en ongeschreven geschiedenis
Over de Sijsselt is al veel geschreven, dus wat zouden we daar nog aan toe kunnen voegen? Originele bronnen! De kern van dit boek zijn 13 teksten uit de 14de tot 20ste eeuw. Zoals een proces uit de 17de eeuw tussen de bewoners van Kernhem, die hun Sijsselt wat groter wilden zien, en de bewoners van buurschap Ede – Veldhuizen, die de grens uit 1427 anders interpreteren – en van de rechter gelijk krijgen.
Leverbaar
Over de Sijsselt is al veel geschreven, dus wat zouden we daar nog aan toe kunnen voegen? Originele bronnen!
De kern van dit boek zijn 13 teksten uit de 14de tot 20ste eeuw. Zoals een proces uit de 17de eeuw tussen de bewoners van Kernhem, die hun Sijsselt wat groter wilden zien, en de bewoners van buurschap Ede – Veldhuizen, die de grens uit 1427 anders interpreteren – en van de rechter gelijk krijgen.
We duiken in rekeningen uit de 14de en 15de eeuw van de hertogen van Gelre, in buurtboeken van Bennekom, Maenen en Ede-Veldhuizen, en in het archief van Kernhem. De jongste tekst is de wandeling van Heinrich Witte uit 1902 die we zo goed mogelijk nalopen.
Aan de hand van deze originele teksten vertellen we het verhaal van de Sijsselt, Maenen en Kernhem.
Dit laten we voorafgaan door de lange prehistorie: het ontstaan van het landschap, de nalatenschap van oude bewoners en buurschap Maenen. En tenslotte gaan we wandelen: we geven twee prachtige wandelroutes waarbij we uitgebreid vertellen wat we zien en niet zien.