Hoe bouw je samen aan een stevige pedagogische basis?
Hoe bouw je samen aan een stevige pedagogische basis?
De school representeert als geen andere plek de maatschappij: ze staat er middenin. Via de leerlingen komen de invloed van armoede, discriminatie, zorgen rond het klimaat, toenemende prestatiedruk en de invloed van sociale media de school in.
Bezorgen: Zodra beschikbaar
De school representeert als geen andere plek de maatschappij: ze staat er middenin. Via de leerlingen komen de invloed van armoede, discriminatie, zorgen rond het klimaat, toenemende prestatiedruk en de invloed van sociale media de school in. Al deze aspecten spelen een cruciale rol in het leven van kinderen en jongeren in en rond de school. Schoolteams werken met hun leerlingen hard in het aangaan van deze uitdagingen, maar staan steeds meer onder druk. Bij toenemende problemen is de stap naar individuele ondersteuning of jeugdhulp snel gemaakt.
Met dit boek willen we andere oplossingen aanreiken. Scholen benutten hierbij kansen in de omgeving. Dit doen ze vanuit een steunend netwerk rond gezinnen, een gezonde leefomgeving en belangrijke voorzieningen in de buurt, wijk of regio. Met een blik die ook over de schoolmuren heen gericht is, zetten ze in op empowerment van hun teams én van de leerlingen. Zo bouwen ze een stevige pedagogische basis. Dit doen ze samen met de leerlingen, de ouders, hun netwerken en partners in en rond de school. Want samen kun je de wereld aan.
Dit boek is een bron van inspiratie voor alle onderwijsprofessionals die trots zijn op wat ze doen en openstaan voor nieuwe inzichten. Dit zijn zowel directies van scholen en teamleiders als intern begeleiders, ondersteuningscoördinatoren, mentoren en leraren. Ook biedt het krachtige handvatten voor partners in het jeugddomein die met scholen samenwerken
en voor opleidingen van toekomstige onderwijs- en jeugdprofessionals.
OVER DE AUTEURS
Anja Verwoerdt heeft haar roots in het onderwijs. Als onderwijsadviseur, orthopedagoog-generalist NVO en GZ-psycholoog (K&J)
gelooft ze in de kracht van een ondersteunende omgeving rond jeugdigen en gezinnen. Ze publiceerde over interprofessionele samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. Haar promotieonderzoek gaat over processen onder de oppervlakte van omeinoverstijgend samenwerken rond jeugd en gezin.
Chaja Deen heeft ervaring als orthopedagoog in het voortgezet onderwijs en in de jeugdzorg en werkt nu bij het Nederlands Jeugdinstituut. Daar richt ze zich op het versterken van kansen, welbevinden en talenten in en rond het onderwijs. Haar overtuiging is dat positieve samenwerking tussen betrokkenen, ook op beleidsniveau, helpt bij het floreren van jeugd, gezinnen en scholen.