Boekhandel Douwes Den Haag

Sympathie voor de duivel

Over de verbeelding van het kwaad in het werk van Nederlandse en Vlaamse schrijvers

Goedegebuure, J.

Sympathie voor de duivel

Sympathie voor de duivel

Over de verbeelding van het kwaad in het werk van Nederlandse en Vlaamse schrijvers

Sympathie voor de duivel

 

Al zo lang mensen elkaar verhalen vertellen, gaan hun verhalen vooral over goed en kwaad. Daarbij is een gelukkige afloop maar al te vaak een kwestie van hopen tegen beter weten in. En dat niet alleen omdat het kwaad net als in de ware wereld winnaars macht en profijt oplevert, maar ook vanwege de fascinerende werking die er voor de verteller en zijn gehoor van uitgaat.


Nog te verschijnen

€ 29,50

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Sympathie voor de duivel

Al zo lang mensen elkaar verhalen vertellen, gaan hun verhalen vooral over goed en kwaad. Daarbij is een gelukkige afloop maar al te vaak een kwestie van hopen tegen beter weten in. En dat niet alleen omdat het kwaad net als in de ware wereld winnaars macht en profijt oplevert, maar ook vanwege de fascinerende werking die er voor de verteller en zijn gehoor van uitgaat. Het kwaad prikkelt de verbeelding en verleidt tot een blik de afgrond.

In Sympathie voor de duivel laat Jaap Goedegebuure zien hoe Nederlandse schrijvers, van Louis Couperus tot en met Manon Uphoff, de fascinatie voor het kwaad hebben verbeeld. Hun werk confronteert ons met het kwaad dat men bedrijft om er lust aan te beleven, lust zoals die wordt beschreven door Jacob Israël de Haan, bezongen door Slauerhoff, en beleefd door de personages van Simon Vestdijk, A.F.Th. van Heijden en Arnon Grunberg. Er is het kwaad van de oorlogsmisdadigers die Harry Mulisch en Louis Ferron ten tonele voeren, het satanische kwaad dat Renate Dorrestein en Thomas Rosenboom oproepen, en het zoet smakende maar niettemin giftige kwaad in de romans en verhalen van Manon Uphoff.

Wie het kwaad in de literatuur, en dus ook in de werkelijkheid om ons heen en in ons zelf, wil leren kennen kan zich laten leiden door een van de motto’s van dit boek, opgetekend uit de mond van Oek de Jong: ‘Je moet het kwaad in om te kunnen groeien.’

Jaap Goedegebuure (1947) doceerde letterkunde aan de universiteiten van Leiden, West-Berlijn, Tilburg en Nijmegen. Hij publiceerde boeken over onder meer H. Marsman, Jeroen Brouwers, Frans Kellendonk, het fin de siècle, literatuur en religie, en poëzie en mystiek. Sinds 1975 recenseert hij voor tal van kranten en tijdschriften. Bij Uitgeverij In de Knipscheer verscheen van hem in 2022 Door de jaren heen lezen, biografische notities van literaire auteurs: Gerard Reve, Harry Mulisch, Doeschka Meijsing, Boudewijn Büch, Rogi Wieg, F. Springer en vele anderen. Goedegebuure publiceerde ook in de literaire tijdschriften waarbij Uitgeverij In de Knipscheer betrokken is,  Extaze en Elders.


ISBN
9789493368231
Pagina's
332
Rubriek
Biografieën literaire auteurs
Druk
1
Uitvoering
Paperback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij In de Knipscheer Auteurwebmistress Geplaatst opfebruari 10, 2025 CategorieënAuteurs, Boeken, Nieuws TagsA.F.Th. van Heijden, Arnon Grunberg, Door de jaren heen lezen, Elders literair, essays, Harry Mulisch, Jaap Goedegebuure, Jacob Israël de Haan, Literair tijdschrift Extaze, Louis Couperus, Louis Ferron, Manon Uphoff, Renate Dorrestein, Simon Vestdijk, Slauerhoff, Sympathie voor de duivel, Thomas Rosenboom, verbeelding van het kwaad Bericht navigatie Vorige

Biografieën literaire auteurs