De toekomst van Europa in de mondiale strijd om de macht: fluweel over ijzer
De toekomst van Europa in de mondiale strijd om de macht: fluweel over ijzer
De voorbije tijden hebben de begrippen 'oorlog' en 'leger' ook bij ons enorm aan aandacht gewonnen. Vooral de oorlog in Oekraïne heeft ons gealarmeerd. Is (West-)Europa wel voldoende beschermd? Moeten we ons militaire apparaat niet versterken om de veiligheid van onze burgers, energievoorziening en havens te waarborgen?
De voorbije tijden hebben de begrippen 'oorlog' en 'leger' ook bij ons enorm aan aandacht gewonnen. Vooral de oorlog in Oekraïne heeft ons gealarmeerd. Is (West-)Europa wel voldoende beschermd? Moeten we ons militaire apparaat niet versterken om de veiligheid van onze burgers, energievoorziening en havens te waarborgen? Hoe moet Europa zich opstellen in de mondiale machtsstrijd met Rusland, de VS/Navo en China als belangrijkste spelers? Zijn wapens noodzakelijk om de vrede te bewaren? Maken onderhandelingen en diplomatie (fluweel) meer kans als je militaire macht (ijzer) hebt?
Roger Housen benadert het begrip oorlog vanuit de basis: welke doelen dient een oorlog, hoe kan je ze voorkomen, hoe kan je ze winnen zonder te veel schade, wat leert de geschiedenis ons erover? Hij duidt de oorlog in Oekraïne en de permanente strijd tegen onze samenleving tegen de achtergrond van 'de wereldmachten in conflict'. En hij blikt vooruit naar de oorlog van de toekomst, waarin de inzet van niet-militaire middelen steeds belangrijker zal worden.