Over TikTok, geweld, scheidingen, sharenting, autoriteit, inclusie, klimaatspijbelen, angst, armoede en andere thema’s die ons volwassenen moeten bezighouden
Over TikTok, geweld, scheidingen, sharenting, autoriteit, inclusie, klimaatspijbelen, angst, armoede en andere thema’s die ons volwassenen moeten bezighouden
Opgroeien in de 21e eeuw is anders dan in de 20e. Zelfs de wereld waarin de millennials opgroeiden, was anders dan die van Gen Z en Gen Alfa nu. Meer dan ooit krijgen we te maken met globale, vaak onoplosbare vraagstukken.
Opgroeien in de 21e eeuw is anders dan in de 20e. Zelfs de wereld waarin de millennials opgroeiden, was anders dan die van Gen Z en Gen Alfa nu. Meer dan ooit krijgen we te maken met globale, vaak onoplosbare vraagstukken. De autoriteiten die daar vroeger een antwoord op formuleerden, verliezen hun invloed. Tegelijk biedt de technologie mogelijkheden, sneller dan we kunnen beslissen of we daar wel gebruik van moeten maken.
Je zult maar kind zijn. Moet je je best doen op school als ze het einde van de wereld prediken? Brengen sociale media je dichter bij je leeftijdsgenoten of tasten ze je zelfbeeld aan? Informeert of manipuleert het nieuws je? We leven in een rijk land, maar de vooruitgang brengt valkuilen met zich mee. Bovendien zijn er nog altijd veel kinderen die niet delen in de welvaart, en jongeren die worstelen met mentale problemen of in aanraking komen met geweld, op het scherm en ernaast.
Volwassenen moeten hun verantwoordelijkheid opnemen om kinderen wegwijs te maken in de wereld. Hoe dat precies moet, ligt niet voor de hand, maar auteur Caroline Vrijens heeft wel wat geleerd. Als kinderrechtencommissaris kon ze putten uit de inzichten van experts, van professionals die elke dag met kinderen werken en uiteraard van de kinderen zelf. Al die kennis deelt ze in dit boek, opdat we het kind – de toekomst – beter kunnen ondersteunen.